| 
         
        
  
        
					
				
			 
				По случайност забравих кофичка "кисело мляко".
 
 
 Два месеца е стояла така. "Млякото" се беше разсъхнало по ръбовете, и стоеше като кирпич твърдо, и упорито бяло и сухо.
 
 
 Нямаше нищо кисело. Не беше се надуло. Нямаше признаци да има кьопава жива бактерикус булгарикус не, ами даже псевдо бактерии нямаше.
 
 
 Побеснях, е слабо казано.
 
 
 От едва-две седмици си купувам прясно мляко, и се пробвах да квася домашни кисело мляко. Става....но ако си взема закваска от една позната млекарка, която живее в Железница, и идва чат-пат да продава мляко, кашкавал и домашно сирене на пазара.
 
 
 Нейната закваска е хубава...но ми идва скъпичка. Сигурно ми я дава с надценка. В действителност, от нея купувам и прясното мляко, и закваската. Дава ми ги, ако взема количества. Мисля си да почна и сирене да си подсирвам.
 
 
 Купувах едно "Био-кисело мляко". Какво му е "био", че не се сещам, което го няма да е "био" в обикновеното кисело мляко, няма да задавам глупави въпроси.
 
 
 От него ми се заквасва, но трябва да го чакам повече дни, поне 3-4 дни, понякога и пет, вярно, сега е студен сезон, все пак...
 
 
 Хванах цаката на заквасването на кисело мляко, макар че още експериментирам. Но искам да се пробвам и на подсирване на сирене.
 
 
 Казвайте, какво правите вие по въпроса, и какво ви помага. Писнало ми е да купувам пресовано сухо мляко от изпаднали некачествени пратки от белите страни. Искам да си правя сама в къщи домашно качествено сирене, кисело мляко и каквото ми се прище!
 
 
 Всичко за млечни продукти, натурални и полезни, казвайте, всеки може да научи нещо полезно и здравословно!
 
 
 А кашкавал как се прави, или в къщи не може? 
 
 
 
  Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
 
 
        
        
  
          |