Соленки с аспержи и риба тон
5 супени лъжици зехтин
4 стръка зелен лук нарязан
3 разбити яйца
9 супени лъжици сметана /кисела/
1 супена лъжица брашно
250 г извара
1 супена лъжица лимонов сок
185 г консервирана риба тон,изцедена и намачкана/една консерва/
1 супена лъжица нарязан пресен магданоз
12 листа фини кори за баница / 11 Белла за баница /
340 г консервирани аспержи изцедени
В малък тиган загряваме 1 супена лъжица зехтин и задушаваме лука на среден огън за 3 минути.Оставяме настрана да изстине.Прехвърляме лука в дълбок съд и прибавяме яйцата,сметаната,брашното,изварата,лимоновия сок,рибата тон и магданоза.Разбъркваме добре./ Разбиваме яйцата и последователно прибавям сметаната, брашното,изварата,лимоновия сок,рибата тон и магданоза.Накрая прибавям изстиналия лук./
Загряваме фурната до 180С.Поставяме на дъното на намаслена четириъгълна тава един лист от корите,като краищата леко излизат навън.Намазваме със зехтин.поставяме по същия начин още 5 листа.
Изсипваме плънката върху корите.Слагаме аспержите отгоре./ не се режат,те са в буркан осем,подреждат се през равни разстояния/.Покриваме с още един лист и намазваме със зехтин.по същия начин поставяме още 4 листа.Завиваме краищата на последния лист навън./подпъхват се заедно с горните надолу в тавата /.Намазваме със зехтин.Поръсваме с капки вода,преди да ги сложим да се пекат.Така корите няма да се нагънат.Печем около 40 мин до златист цвят / около час на 180С/.Сервираме соленките нарязани на четириъгълници.
Щрудел с агнешко, спанак и горчица
3 супени лъжици олио / зехтин/
1 голяма глава лук,ситно нарязана
350 г нетлъсто агнешко месо,нарязано на ситни кубчета / предварително препенено и посварено/
185г гъби,ситно нарязани /консервирана натурална печурка половин буркан/
2 супени лъжици горчица
200 г замразен спанак,изцеден след размразяване
1 червена чушка ситно нарязана / може печена от буркан/
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз
1 кафеена чаша трохи от пресен хляб / 2-3 филии без корите/
6 фини кори / Белла за баница/
1 супена лъжица сусам
Джоджен и черен пипер
Затопляме фурната до 180С.
В тиган загряваме 2 супени лъжици олио.Прибавяме лука и агнешкото и запържваме малко.Сипваме гъбите и пържим още 2 мин.След това изсипваме сместа в дълбок съд.Прибавяме горчицата,спанака,чушката,магданоза и трохите /джоджена и черния пипер/.Разбъркваме добре.Намазваме една от корите с останалото олио / върху влажна кухненска кърпа/.Слагаме отгоре друга кора и намазваме и същото с останалите кори.Изсипваме сместа от късата страна на корите,на 3.5 см от края.Навиваме на руло и подвиваме краищата.Поставяме щрудела в тава с ръба отдолу / огнеупорна стъклена тавичка тясна правоъгълна за кекс/.Намазваме с олио и поръсваме със сусам.Печем около 40 мин или до златистокафяво./ около час и 10 – 15 мин. на 180С/.Сервираме щрудела нарязан на парчета./ Изстива и след това се реже,иначе се разпада,сервира се с кисело мляко или кисела сметана/.
Чудех се дали да не напиша тези рецепти в темата за баницата,но в темата май въпросът е за точените кори,а пък и тук по свободно се е интерпретирала първоначалната тема,та затова.
И двете рецепти са много вкусни.Съжалявам,че нямам снимки.
|