|
Тема |
Re: Рецепта за баница [re: kiki_monik] |
|
Автор |
Stefanie (непозната) |
|
Публикувано | 23.01.09 08:49 |
|
|
И аз съм си сложила една рецепта в графа *Предстоящи*, защото ми се видя лесна и интересна. Досега бях правила само дърпана баница и с готови кори, та реших, че ми е крайно време да опитам и точена
Рецептата, обясненията и снимките са на Блонди от Бг.мама, надявам се да не се разсърди, че ги пускам тук без да питам
И така - Шопска домашна баница
За тестото:
1 яйце
3 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода
брашно и сол
За намазване:
250 гр масло
Плънката:
3 яйца и 300 гр натрошено сирене
Сипвате в голяма купа яйцето, солта, олиото и водата. Започвате да прибавяте брашно, докато получите тесто, което можете да месите с ръце, без да ви се лепи много. Не се притеснявайте - и по-малко, и повече брашно да сложите - пак ще стане Разделяте тестото на 3 топки. Стопявате си маслото. Всяка топка разточвате толкова, колкото са ви уменията , намазвате я обилно с масло и я сгъвате на 4, като носна кърпа. Така и трите топки.
Разбивате си яйцата със сиренето - може заедно, може поотделно - за всяка кора по едно яйце и по 100гр сирене. Приблизително, разбира се, може и повече, но по-малко не, за да не ви се сплъстят корите после.
Взимате всяка от корите, разточвате я пак, както е сгъната, пак колкото можете - толкова. Поръсвате пак с масло и със сместа. Важно е да разпределяте, дори на тънко да е, сместа да е почти по цялата кора, така няма да се получат тестени участъци. После навивате и завивате в тавата, да е свободно.
Поливате баницата с останалото масло. Печете в умерена фурна до зачервяване.
Изваждате, напръсквате обилно с вода (около една цяла чаена чаша хладка вода), завивате с хартия и след това с кърпи.
Става страшно вкусно и с овче сирене.
|
| |
|
|
|