|
Тема |
Re: Да ви питам за пликовете за печене [re: agrimonia] |
|
Автор |
House m.d. ( Sapiens) |
|
Публикувано | 21.01.09 23:32 |
|
|
1. Няма такова нещо на света, което да не е вредно.
2. Полиетиленовите пликове са най-малко вредни за хранителни цели, но пък са безумно вредни за екологията като цяло.
3. Специалните пликове за печене са от пластмаса, която издържа на температура до 237С.
4. Всички съдове, произведени от каквато и да било пластмаса, минават на жестоки проби и изследвания за вредности.
5. Най-безвредните съдове са от стъкло, след това са емайлираните метали, защото емайлът,всъщност, пак е стъкло.
6. Понятието "канцерогенност" е свързано с вид промяна в деленето на клетката, вид мутация. Това може да се предизвика от неизброимо количество фактори в живота. Доказани - пържени храни, пушени храни, пушенето - активно и най-вече пасивно, системното консумиране на прекалено горещи, прекалено люти, въобще "прекалено"храни...
7. Няма установен канцерогенен фактор изобщо, т.е. всяко нещо на света може да бъде отключваш фактор за канцерогенна промяна.
8. Маниакалният страх от всякакви "опасности" за драгоценното здраве, включително и канцерогенни влияния, предимно въображаеми, се нарича "ортомания".
9. Алуминиевото фолио е много по-вредно от всякакви пластмаси. Алуминиевият окис е един от причинителите на старческото слабоумие. Разбира се, става въпрос за системно влияние.
Колкото по-малко се употребяват алуминиеви съдове и колкото по-малко време престоява в тях храната, особено храната, която съдържа в голямо количество домати, доматен сос, толкова по-добре.
Аз съм свел до минимум алуминиевите съдове у нас - оставил съм само тави за печене и разни съдове, които ползвам единствено при правене на консерви, т.е., временно и в които не престоява хранителен продукт.
Но инцидентното завиване на нещо за печене, печенето му и употребата само за този период ни най-малко не е вредно.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
|
| |
|
|
|