Добре бе МИМ, виждам те че си обиден и малко агресивен, но няма нищо.
Сега ще ти обясня какво значи за мен развалена рецепта. Като отидеш в аптеката, ти приготвят това което ти трябва точно както трябва т.е. по рецепта.
Значи когато се правят козуначените бухти - се правят едни малки козуначета.
Когато пък искам да направя нещо солено с мая, тогава няма да е твоята рецепта, а ще направя нещо друго - ще използвам някоя позната рецепта или ще креирам "асенови соленки". Така че вместо да се обиждаш /нямаш право/, си кажи "e може би е прав човека, ще си правя и бухтите и нещо мелинково, защото козунака е сладък"
Хубаво е, че си смел и си си направил гевреците /кравайчета/. Чудно ми е как може да няма рецепта за тях. Ето ти една за геврек:
CОФИЙСКИ ВАРЕН ГЕВРЕК
• Първо сложи тенджера с вода и с 2-3 л мед да завира.
• Около 200 гр.брашно (може и повече,докато стане твърдо тесто), сол, -1/2
ч.л.,мая - аз имам суха-1/2 ч.л. и около 150 мл.вода.
• Разтваряш маята със солта и топлата вода и после замесваш супер твърдо
тесто и веднага ги пускаш в кипящата вода с 2-3те л.мед.
• И чакаш да се вдигнат (понякога ми се лепват на дъното и с лъжица ги
отлепваш). И да плуват 2-3 мин.на повърхността и после в печката.
• Печат се в затворена фурна..200-220 o C ..обръщаш ги по някое време.
• Това е. Работи бързо и не ги оставяй да втасват.
• Това е за около 3-4 бр.
Или
С парено тесто се правят коледните гевреци.
• След като оформят суровите гевреци се оставят 10 мин. да престоят, но не и да втасат.
• Вземат се и един по един и се пускат във вряща вода и веднага се изваждат.
• Слагат се отново в намазана с масло тава, оставят се да втасат, намазват се яйчен белтък и се пекат в гореща фурна.
• Аз лично предпочитам другия вид гевреци, защото стават по-бухнали и меки.
• Но трябва да пробвате, всичко е въпрос на вкус.
• А относно пропорциите, аз правя тестото на око: за една чаша вода (мляко) използвам едно или две яйца (на вкус), сол на вкус, захар на вкус, мая и брашно колкото поеме.
Или:
Sladki – Medenki
Продукти за тестото:
* 2 яйца,
* 1 чаена чаша кристална захар,
* 3 супени лъжици мед,
*1ч.ч.олио, * 1 ч.лъжичка канела +2,3 щипки стрит карамфил,
* 1ч.лъж.сода бикарбонат и
* брашно над 500грама
1. замесва се тесто което наистина малко лепне поради наличието на мед наверно но когато го разточвайте не се притеснявайте наръсвайте брашно дебелината на листа да е около половин сантиметър с формички се изрязва и се пекат в намазнена тава в умерена форма до бледо кафяво не е добре когато меденката е много препечена
2. Продукти за глазурата - 1 чаена чаша пресно млеко сока на половин лимон и пудра захар до толкова, че да се сгъсти сместа но не много за да може после с лъжичка да се полее на половината част от меденката ,може да се украсят и с разтопен на водна баня шоколад като сме прибавили вътре малко олио за гланц и за по лесна употреба при поливането .
Ето ти още една рецепта и от мен:
* 125 гр орехи,
* 250 гр масло,
* 400 гр захар,
* 2 яйца,
* 400 гр брашно,
* малко сол,
* 1 ч.л. сода бикарбонат.
Отделно: 100 гр обелени бадеми, 1 жълтък.
1. Орехите се смилат.
2. Маслото и захарта се разбиват на пяна, прибавят се яйцата.
3. Брашното, орехите и содата се разбъркват и се смесват с маслената смес.
4. Меси се до гладко тесто, което престоява една нощ в хладилника. 5. Разточва се тънко и се изрязват формички.
6. Отгоре се намазват с разбития жълтък и се гарнират с половин бадем.
7. Пекат се докато порозовеят (около 8 мин.) в умерена фурна.
8. Получават се доста на брой, така че можеш да пробваш с половин доза. Успех!
Когато се експерементира, тогава се променя и названието. За това названието на една рецепта е "патента" на пренадлежащото й ястие.
Но това не е мое мнение, а на всички професионални кулинари /готвачи/.
Бъди весел човек и пиши ако ще правиш нещо
|