|
Тема |
Re: Рецепта за баница [re: kiki_monik] |
|
Автор |
untroubled_ (непознатa) |
|
Публикувано | 20.01.09 04:41 |
|
|
Давам изпитана рецепта, с уговорката, че е далеч от всякаква идея за диетично хранене, но гарантирам, че е много вкусна. И е за студено време, защото е със свинска мас/ рецептата е стара/. Не съм пробвала с друга мазнина.
Та, ето я:
Крехка баница
1 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 яйце и около 1/2 кг брашно за меко тесто.
250 гр. св. мас
1 яйце и сирене за плънката
Водата, солта и 10 с.л. брашно се забъркват на каша и се изсипват върху останалото брашно, пресято върху масата. Замесва се средно меко тесто и се дели на 4 топки, които се разточват с големината на тавата за печене.
Заливат се с разтопената мас и се чака тя да побелее./Навремето я правех редовно в режима на тока и кухнята ми бе достойна за обитаване от ескимоси, та побеляваше за броени минути:) /
Сега препоръчвам да се изнесат на балкона:))))
Всяка разточена и залята с поразтопена мас кора се нарязва откъм периферията към центъра / до средата/ и получените парчета се прегъват към центъра.
/ Не се реже напълно до центъра, а наполовина само/ .
Получава се нещо като топка след прегъването.
Когато стане възможно/ маста трябва да е побеляла, иначе се хлъзга/ се разточва отново до размер с големината на тавата.
Тук ми се губи малко момента колко пъти повтарях процедурата с нарязването, намазването, прегъването и разточването на всяка кора, но колкото повече пъти успеете, толкова по-многолистна ще е баницата.
Първата кора се разточва финално така, че да излиза доста от тавата, защото после ще завие останалите. Застила се в намазаната тава.
Отгоре се редят последователно корите с плънка и мас между тях
и всичко се завива с висящите извън тавата краища на най-долната кора, като се притиска плътно да не остане въздух.
Залива се с останалата мазнина.
Пече се на умерена фурна на 4 отдолу и на 2 отгоре за около 20 мин.
Баницата се издува и става като купол, а като се извади от фурната се премества веднага в друг съд , защото излишната мазнина остава в тавата.
Изяжда се за броени минути.
Ако има въпроси- насреща съм, питайте.
|
| |
|
|
|