Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:08 04.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Рецепта за баница [re: kiki_monik]
Автор untroubled_ (непознатa)
Публикувано20.01.09 04:41  



Давам изпитана рецепта, с уговорката, че е далеч от всякаква идея за диетично хранене, но гарантирам, че е много вкусна. И е за студено време, защото е със свинска мас/ рецептата е стара/. Не съм пробвала с друга мазнина.
Та, ето я:

Крехка баница

1 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 яйце и около 1/2 кг брашно за меко тесто.
250 гр. св. мас
1 яйце и сирене за плънката

Водата, солта и 10 с.л. брашно се забъркват на каша и се изсипват върху останалото брашно, пресято върху масата. Замесва се средно меко тесто и се дели на 4 топки, които се разточват с големината на тавата за печене.
Заливат се с разтопената мас и се чака тя да побелее./Навремето я правех редовно в режима на тока и кухнята ми бе достойна за обитаване от ескимоси, та побеляваше за броени минути:) /
Сега препоръчвам да се изнесат на балкона:))))

Всяка разточена и залята с поразтопена мас кора се нарязва откъм периферията към центъра / до средата/ и получените парчета се прегъват към центъра.
/ Не се реже напълно до центъра, а наполовина само/ .
Получава се нещо като топка след прегъването.

Когато стане възможно/ маста трябва да е побеляла, иначе се хлъзга/ се разточва отново до размер с големината на тавата.
Тук ми се губи малко момента колко пъти повтарях процедурата с нарязването, намазването, прегъването и разточването на всяка кора, но колкото повече пъти успеете, толкова по-многолистна ще е баницата.

Първата кора се разточва финално така, че да излиза доста от тавата, защото после ще завие останалите. Застила се в намазаната тава.
Отгоре се редят последователно корите с плънка и мас между тях
и всичко се завива с висящите извън тавата краища на най-долната кора, като се притиска плътно да не остане въздух.
Залива се с останалата мазнина.
Пече се на умерена фурна на 4 отдолу и на 2 отгоре за около 20 мин.
Баницата се издува и става като купол, а като се извади от фурната се премества веднага в друг съд , защото излишната мазнина остава в тавата.
Изяжда се за броени минути.



Ако има въпроси- насреща съм, питайте.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Рецепта за баница kiki_monik   19.01.09 09:29
. * Re: Рецепта за баница House m.d.   19.01.09 19:38
. * Re: Рецепта за баница mirror_   19.01.09 21:00
. * Re: Рецепта за баница House m.d.   19.01.09 21:21
. * Re: Рецепта за баница kiki_monik   20.01.09 10:03
. * Re: Рецепта за баница Фиш   20.01.09 11:47
. * Re: Рецепта за баница untroubled_   20.01.09 04:41
. * Re: Рецепта за баница kiki_monik   20.01.09 09:59
. * Re: Рецепта за баница untroubled_   20.01.09 17:07
. * Re: Рецепта за баница untroubled_   21.01.09 03:43
. * Re: Рецепта за баница bobiO8   22.01.09 21:40
. * Re: Рецепта за баница Mим   20.01.09 23:50
. * Re: Рецепта за баница bobiO8   22.01.09 21:35
. * Re: Рецепта за баница Stefanie   23.01.09 08:49
. * Re: Рецепта за баница ПOЛУидиoтчeтo   24.01.09 18:30
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.