|
Тема |
Re: сминдух [re: engel2] |
|
Автор |
Mим (свободна) |
|
Публикувано | 05.12.08 12:42 |
|
|
Явно е вярно, щом го пишат. И други подправки (и изобщо растения) са известни с повече от едно име. Ти използваш само зърната на чимена, но явно за подправка се ползва и цялото растение. Това, което аз съм си купувала като сминдух, е направено по-скоро от листата и стъблата, защото не е ситно и фино, а стои на по-едри продълговати частици...
Градинският сминдух (Trigonella foenum-graecum) e eдногодишно растение. Коренът е вретеновиден.Стъблото е високо до 1 м, слабо разклонено . Листата са тройни, с прилистници, които са сраснали с листната дръжка. Цветовете са бледожълти до жълти и са приседнали в пазвите на горните листа. След като прецъфтят, те образуват семенни шушулки, семената са със специфичен мирис при стриване (наподобява свежо окосено сено) и горчив вкус. Значи има и листа, и зърна!
Аз пък искам да знам откъде да си намеря зърна чимен!!!
И кажи моля те как правиш пастърмата - осоляване (за колко време), сместа за намазване, начин и време на сушене! Четох много противоречиви мнения в темата за домашна пастърма и сега се чудя какво да правя, а снощи засипах едно свинско бонфиле в морска сол... Да не стане такова, че и котаракът да не го иска после...
Ако видиш човек без усмивка, подари му своята! Редактирано от Mим на 05.12.08 12:49.
|
| |
|
|
|