Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:45 25.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Малко off, но не съвсем [re: rep4o]
Автор Haдя-Haдя (Двойната Надя)
Публикувано28.10.08 03:36  



Понеже става дума за хляб , та реших да споделя нещо лесно макар и не за хлебопекарна.
Доскоро си купувах само жива мая. Втасването е леко изнервящо и като цяло процедурарата питка или хляб по този начин е малко по-бавна и несигурна. Не си спомням кой ме светна, че сухата мая в пликчета е по-лесна за боравене и резултатите са ОК. Та взех и пробвах.
Хлебчета:
Брашно според количеството мая. То си пише на пакетчето мая на д-р Йоткер
Прясно мляко колкото поеме тестото, за да е меко.
1 яйце
сол, захар по една ч. л. за 1 кг. брашно
масло 1/4 малко пакетче ИЛИ 3-4 с. л. зехтин.

В голяма купа се сипва брашното. Прибавя се маята /за 1/2 кг. брашно - 1 пак. мая/
Слагат се захарта и солта. Добавя се млякото хладко до топло, но не горещо.
Леко се разбърква. Добавя се яйцето.
Разбърква се и се добавя още мляко за достигане на мека консистенция за месене.
Добавя се маслото или зехтина.
Така се меси 2-3 минути докато се изравни консистенцията и няма бучки, а за да не залепва по пръстите, ръцете често се "пудрят" с по малко брашно.

Разделя се на две, после на четири и така докато се получат парченца тесто с големина на...малка мандарина. Разтегля се с пръсти или се разточва леко - дебелина около 1 см.
Навива се на рулце като в средата може да се сложи маслина без костилка.
Отгоре се маже с жълтък, ако искате да е по-представително. Тогава може и да се поръси със сусам или с мак. В тавичка, намазана с мазнина, се слагат въпросните хлебчета и без да се чака да втасват се пъхат във фурната, която не е загрята предварително. Може и да ги почакате половин час на топло да втасат, като тогава фурната вече може да е леко загрята. Пекат се до златисто.
Цялото занимание отнема около половин час до 40 мин. с печенето.
Не твърдя, че е конкурентно на хлебопекарната по спестено време, но е доста лесна работа с чудесен резултат.



Terror incognita

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* хлебопекарна rep4o   04.06.08 15:52
. * Re: хлебопекарна mimensita   04.06.08 21:24
. * Re: хлебопекарна rep4o   04.06.08 22:12
. * Re: хлебопекарна Sapiens   04.06.08 22:35
. * Re: хлебопекарна 3aeka   05.06.08 09:45
. * Re: хлебопекарна MoPcKu   26.10.08 17:01
. * Re: хлебопекарна MoPcKu   26.10.08 17:13
. * Re: хлебопекарна Sapiens   26.10.08 18:40
. * Re: хлебопекарна MoPcKu   27.10.08 21:17
. * Re: хлебопекарна Sapiens   27.10.08 21:26
. * Re: хлебопекарна MoPcKu   27.10.08 21:36
. * Re: хлебопекарна rep4o   06.06.08 09:29
. * Re: хлебопекарна Oдpи   13.09.08 23:10
. * Re: хлебопекарна rep4o   16.09.08 23:15
. * Re: хлебопекарна Oдpи   19.09.08 12:23
. * Re: хлебопекарна Mим   24.10.08 15:36
. * Re: хлебопекарна rep4o   27.10.08 15:58
. * Малко off, но не съвсем Haдя-Haдя   28.10.08 03:36
. * Re: Малко off, но не съвсем Stefanie   28.10.08 08:52
. * Re: Малко off, но не съвсем Sapiens   28.10.08 20:13
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.