|
Тема |
Re: трушия [re: Stephanie] |
|
Автор |
martyr (мчк) |
|
Публикувано | 16.09.08 22:08 |
|
|
Туршия, Трушия, Трошия, Дробеница и т.н. За едно и също говорим и мисля, че думата има повече от една дублетна форма (т.е. ВСИЧКИ сте прави).
Моята, която правя мързеливо:
Зеле, карфиол, моркови, зелени домати, камби. Режат се на средно голями кубчета по 3 см (ще разберете защо). 3-4 аспирина ако искам да трае повече след втасването. Връзка кервиз. 2-3 супени лъжици морска сол.
НаТРОШените продукти ги редувам през гърлото на добре измита 10 литрова бутилка минерална вода. Аспирина и солта се добавят последни. Пълни се с вода, подритва се няколко пъти да излезе въздуха от зелето и се допълва. Затваря се. Държи се в хладен ъгъл на кухнята далеч от слънце, като веднъж на ден внимателно се изпуска "въздуха" (въглероден двуокис всъщност). Готова е, когато спре да "ври" (да изпуска въздух при отваряне) или грубо около 10-12 дни.
Бутилката се реже и се консумира или се разпределя по буркани. Aspirin-а я пази от разваляне доста време, но трябва да е в затворени съдове.
|
| |
|
|
|