| 
	
 | 
	
          
            
              
                | Тема | 
                   Re: трушия [re: Stephanie] | 
                 |  
| Автор | 
fortuna_ (заслужена) | 
 |  
| Публикувано | 14.09.08 23:55 | 
 
 |  
 
 |  
        | 
         
        
  
        
				Пъстра туршия
 По 1 кг:  зелени доматчета, зелени чушки, камби, моркови
 3 средно големи зелки, 2 средно големи глави карфиол, 1 глава целина
 по 1/2 кг бамя и дребни кромид-лукчета, 1/4 кг чесън-скилидки, 1 кисела зелена ябълка.
 
 Изчистените и измити зеленчуци се нарязват всички без 1-та зелка. Разбъркват се, се попарват със саламура и престояват в нея 1 нощ:
 2.5 л вода, 1.5 л оцет (6 градусов), 1/5 кг захар, 5 кафени чашки сол, дафинов лист, бахар, черен пипер - на вкус.
 На другия ден се нарязва сурова 3-тата зелка и се реди в 3 л буркани на пластове : попарен зеленчук/нарязана сурова зелка.
 Стремите се да разпределите пластовете  сурова зелка равномерно в бурканите до горе, защото тя прави туршията невероятно хрупкава
 Залива се гърлото на буркана с 1-2 пръста олио, затваря се капачката и стои на хладно без стерилизация. 
 У нас сме с парно и я държа на усвоен балкон като най-хладно място, но и никак не я бавим, де...
 
 Редактирано от fortuna_ на 15.09.08 00:50. 
        
        
  
          |  | 
 |    |   
 
 |  
 |   
 |