|
Тема |
Re: трушия [re: Stephanie] |
|
Автор |
fortuna_ (заслужена) |
|
Публикувано | 14.09.08 23:55 |
|
|
Пъстра туршия
По 1 кг: зелени доматчета, зелени чушки, камби, моркови
3 средно големи зелки, 2 средно големи глави карфиол, 1 глава целина
по 1/2 кг бамя и дребни кромид-лукчета, 1/4 кг чесън-скилидки, 1 кисела зелена ябълка.
Изчистените и измити зеленчуци се нарязват всички без 1-та зелка. Разбъркват се, се попарват със саламура и престояват в нея 1 нощ:
2.5 л вода, 1.5 л оцет (6 градусов), 1/5 кг захар, 5 кафени чашки сол, дафинов лист, бахар, черен пипер - на вкус.
На другия ден се нарязва сурова 3-тата зелка и се реди в 3 л буркани на пластове : попарен зеленчук/нарязана сурова зелка.
Стремите се да разпределите пластовете сурова зелка равномерно в бурканите до горе, защото тя прави туршията невероятно хрупкава
Залива се гърлото на буркана с 1-2 пръста олио, затваря се капачката и стои на хладно без стерилизация.
У нас сме с парно и я държа на усвоен балкон като най-хладно място, но и никак не я бавим, де...
Редактирано от fortuna_ на 15.09.08 00:50.
|
| |
|
|
|