|
Уфф,върнахте ме толкова назад във времето!Ще ви кажа моите любими детски манджи,но за жалост на доста от тях не зная рецептите,а и няма от къде да ги взема.
1.Зелник(баница):баба ми го правеше по доста по-различен начин.Точеше кори,поръсваше ги с олио ,без нищо друго в тях,и ги навиваше по външната страна на тавата.В средата слагаше зелето:нарязани лапад,киселец,зелен лук и...другото не го помня.Запържваше ги и ги слагаше в центъра.Май че и кисело мляко имаше,но не съм сигурен.Покриваше "зелето"с лист тесто и печеше във фурната(естествено фурната беше на дърва).Като е готово,чупиш от препечените и хрупкави кори и си взимаш с тях от "зелето".Задължително го поднасяше с "айран",млякото(овче,ама истинско овче),което остава след като избиеше в бучка маслото.
2.Фуниики:правехме ги всички деца(четрима братовчеди).Едно време продаваха киселото мляко в бурканчета.Те бяха затворени с капачки от алуминиево фолио.Та тези капачки се събираха и сядахме да ги правим на фуниики.През това време се забъркваше тесто(не помня рецептата),разточваше се на тънко(около 0,5 см.)и се режеха ленти(около 0,5см.широки).Тези ленти се навиваха на спирала около алуминиевите фуниики(правехме поне 100бр)и се печаха във фурната.Вадят се,изстиват и внимателно се изважда фолиото,а те се пълнеха с бял крем(брашно,прясно мляко,масло и ванилия...май че това беше)Ядеше се ,когато изстинат и крема хубаво попие във тестените фуниики.Е,те това беше най-тежкия момент,че най-често баба ги заключваше във зимника за другия ден.
3.Кокоша супа:месо от истинска кокошка и дреболиите ги сваряваше,добавяше лук и фиде(старото,във хартиените пликове),черен пипер,люта чушка и после я застройваше.Ммммм,с домашна питка беше...
4.Качамак:царевично брашно(от мляна в мелница царевица,а не сегашното фино царевично брашно)се слагаше в голяма,ма много голяма тенджера.В нея преди това се сипваше до средата вода с малко сол.Целта беше брашното да образува купчинка,стърчаща над водата.Прави се дупка с точилката в средата на брашното и вреше на тих огън поне 3-4 часа(за това голяма тенджера),а брашното лека по-лека потъма.Като потъне цялото се маха от печката,водата се отлива и се хваща точилката и почва едно бъркане,не ви е работа.Докато стане"мазен",т.е. без бучки.После в голяма тава стопено и препържено домашно масло,качамак,пръжки(препържена сланина),качамак,домашно овче сирене и т.н.Оставяше се леко да изстине и се обръщаше тавата на "синия"-малка,ниска,кръгла дървена масичка и се режеше с конец на филии.Задължително се сервираше зелев сок със нарязан праз и стрита препечена червена люта чушка.
5.Тутманик:правеше се тесто с мая,втасва,правят се топки и се"дърпат",за да станат кръгли и тънки.Кора,сирене,разбито в яйца,разтопено масло,кора и т.н.Режеше се на квадрати,полива се пак с препържено масло и се пече.Дори когато беше студен,беше мек,като дунапрен.
За домашните козунаци нямам сили да пиша,че и без това се "удавих" в слюнка и отивам да ям!!!
Безплатният секс развращава,платения-озлобява!
|