|
Тема |
Чий Кюфте |
|
Автор |
bravoGogo (Професионалистъ) |
|
Публикувано | 12.06.08 22:41 |
|
|
Обещах ви в предния постинг на СУ за телешката пържола, една рецепта за анадолско кюфте. Много интересно е, че аз съм я запомнил под името анадолско кюфте, а в сайта на Бон Апети я намерих под името Чий Кюфте...Но това няма значение...Ето я:
Списък на необходимите продукти:
100 г телешко чисто месо
100 г ситен черен булгур
1 глава чесън
1/4 глава кромид лук
1 с. л. зехтин
1 ч. л. сух джоджен
1 ч. л. пюре лют пипер (чили сос)
1/4 ч. л. кимион
сол и черен пипер на вкус
лют пипер на вкус
зелена салата и лимони за гарниране
Начин на приготвяне:
1. Месото се мели 3 пъти и към него се добавят булгурът, пиперковото пюре, зехтинът, солта, ситно нарязаните чесън и лук и останалите подправки. Налива се по малко вода и каймата се меси поне 40 минути. За да се съкрати тази процедура, сместа отново се смила в месомелачката.
2. При сервиране в чиния се поставят листата от зелената салата и върху всяко се поставя малко кюфте. Украсява се с четвъртинки лимон.
3. Преди да се консумира, кюфтето се поръсва с лимонов сок. Към завитото в маруля кюфте се предлага турска анасонова ракия или мастика.
Източник Бон Апети.
Правил съм го два пъти. Страхотно мезе за мастичка или Йени ракъ ама с Йени ракъ така и не съм замезвал с това...аз лично препоръчвам да се консумира след средата на юли до средата на август ...с мастика естествено
Буйрум бакалъм, както казват в.......Германия
Aquila non capit muscas
|
| |
|
|
|