Силно се съмнявам, рецептата беше представена от професионален готвач.
По принцип не вярвам на "бабини деветини", от типа на "Не яжте риба с кисело мляко, защото е отровно...".
Изказвания от този тип причислявам към "градски легенди", поддържани с десетки години от нискоинтелигентни хора.
Пример - "свръхвисокото" съдържание на желязо в спанака. И досега има хора, които съвсем убедено го твърдят.
Защо?
Много просто, защото баба им го е прочела погрешно преди 80 години, майка й го е чула от нея, а тя/той от майка си.
Така тъпата 100-годишна грешка се пренася и поддържа във времето.
И не само тя...
Сметаната беше готварска, растителна, полутечна, неподсладена, естествено.
Разбира се, може и без сметана. Но по-скоро можеш да премахнеш млякото, отколкото сметаната. Сметаната придава по-мазничък привкус на рибата, която е суха. Млякото се слага заради по-големия си обем, заедно с водата.
Все пак, рибата трябва да ври в някаква течност.
Изваждаш рибата след 10 мин. като внимаваш да не я разтрошиш.
Пък като я разтрошиш, ще я сервираш разтрошена, много важно...
По принцип, на рибата и стигат и 5 мин да ври, но все пак трябва и да поеме вкус от млякото и сметаната.
В тигана остава сравнително рядката смес, която без капак изпаряваш, докато се посгъсти до консистенцията на по-плътен сос. Така ще се концентрира вкуса. Накрая може да ръснеш малко смлян бял пипер (не черен, защото ще стои на белия фон като мръсни точици).
Рязането "на жулиен" всъщност означава рязане на тънки пръчици, с най-различна дължина при различните продукти. И с най-различна дебелина, също.
В оригиналната рецепта готвача наряза обелени картофи на такива пръчици, сложи ги да се варят и след 7-8 мин. добави и тиквичките, с изрязана вътрешност и нарязани пак на такива пръчици и вари всичко общо 15 мин. под капак. В подкиселена вода, за да не се разтрошат картофите и да не омекнат прекалено тиквичките. Можеш периодически да пробваш и ако установиш, че тиквичките започват много да омекват, сваляш от огъна и веднага промиваш със студена вода.
На дъното на чинията поставяш от картофите и тиквичките, върху тях слагаш две филета риба, отгоре поливаш рибата със сгъстения сос, няколко резенчета лимон, няколко листенца магданоз - и имаш сервирано ястие, за което в ресторант ще ти вземат минимум 22-3 лв.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
|