|
|
| Тема |
Re: сладкиш [re: Иpeтo] |
|
| Автор |
Stefanie (непозната) |
|
| Публикувано | 05.05.08 12:19 |
|
|
|
Здравей, Ире!
И аз се радвам, че си тук! Много ми е приятно, като видя, че някой от старите приятели се е върнал.
А за козунака, най-големите благодарности заслужава онзи, който го е направил, т.е. ти самата! А за мен остава удовлетворението, че съм помогнала
Сега за лунната торта. Аз, естествено, попрефасонирах рецептата и ще ти дам моя вариант, защото ми харесва повече. Оригиналът е с 500 г сметана и само черен шоколад, а аз я правя с 1 л и два вида шоколад + стафиди и още нещо...
Лунна торта
250 г маслени бисквити
60 г разтопено масло
ромова есенция
1 л течна сметана
3 черни шоколада по 100 г
3 бели шоколада по 100 г
стафиди
Бисквитите се счукват и се разбъркват с разтопеното масло. Слага се есенцията и сместа се разстила на дъното на тортена форма с подвижни стени и се натъпква добре като за чийзкейк.
В тенджерка се начупват трите черни шоколада, поливат се със 150 мл течна сметана и се слагат на слаб огън, докато се получи гладък крем. Отделно се разбива на сняг 350 мл сметана, към която се добавя разтопеният шоколад (леко охладен, за да не се пресече сметаната). Може да се капне малко есенция. Изсипва се върху бисквитите и се заглажда.Поръсва се със стафиди и може да се полее с тънък пласт разтопен черен шоколад. (Аз използвам готварски).
По същия начин се процедира и с белите шоколади и белият крем се изсипва върху черния. Заглажда се и се слага в хладилника да се стегне. Преди сервиране може да се поръси с какао, настърган шоколад, нес-кафе и т.н.
Захар не се слага, ако ползваш подсладена сметана, дори ако не обичаш много сладко, можеш да намалиш количеството на шоколадите. Последната торта я правих само с по два шоколада, защото се оказа, че в магазина до нас нямали повече. Затова и сложих тънък пласт разтопен шоколад между двата крема и се получи страхотна хрупкава коричка. Същото направих и най-отгоре върху белия крем и тогава поръсих шоколадовите стърготини.
Това е. Тортата се прави бързо, не се пече и е лека на вкус, т.е. става и за летните горещини. Следващия път възнамерявам да сложа нарязани ягоди в белия крем
| |
| |
|
|
|