|
Тема |
Re: Тъпичък въпрос за туршии [re: Mitreshopa] |
|
Автор |
Sapiens (master Merlin) |
|
Публикувано | 20.04.08 15:51 |
|
|
Абе, май и аз ще мина в групата на "тъпичките"...
Макар, че ми е много гот да се правя на много печен, отворен и всезнаещ.
Не знам точно защо се слага захарта, пък и не съм и фен по медицински показания.
Обаче!!! Прословутата "царска туршия" определено не става без захар бай дифолт.
Възможно е да балансира киселината на добавения оцет и да прави по-поносима солта.
Ако не се сложи захар, най-вероятно силно и неприятно ще избие киселината като вкус, което на никого сигурно няма да му е приятно.
Между другото, във всички зеленчуци се съдържат въглехидрати в много високи дози...
Сещам се за нещо чисто вкусово - китайците (свалям им шапка, кулинарията им е на 3500 години...) твърдят, че освен основните вкусове - солено, кисело, сладко, горчиво, люто имало и още един, за който имаме отделни вкусови рецептори и това е кисело-сладкия. Напълно им вярвам.
Може би затова като се добави захар към оцета се получава нещо ново, по-благородно.
Спомням си ясно, че като се прави сладко от сини сливи задължително се добавя оцет. В началото мислех, че е за да стегне сливите и да не се разпаднат, но по-късно установих, че просто подчертава и вкуса и аромата значително повече.
Ще чакам някой по-мъдър от нас да се произнесе компетентно и авторитетно, надявам се, и аргументирано...
"Не винаги е най-правилно да постъпиш правилно."
|
| |
|
|
|