|
Тема |
Re: Тъпичък въпрос за туршии [re: Mitreshopa] |
|
Автор |
3вeнeвия (наивник) |
|
Публикувано | 20.04.08 10:10 |
|
|
"Затваряш буркана и само претакваш"?
Май не се отнася за буркан, когато е с капачка (на винт, затворена чрез затварач(ка)) - е затворена система.
А претакане - е за каче, каца, бъчва, бидон ( в които има достъп на въздух и респективно - част от водата може да се изпари)
Нормално е клетките на зеленчуците да поемат вода/течност, но ако се долива (по мое мнение, трябва да е смес от сол-вода-оцет, за да е налице първоначалтня замисъл за туршия) ако доливаш само вода променяш пропорциите на мариноващата субстанция и така не получаваш крайния желан ефект... Обръщането на бурканите е май,.. за да се компенсира "състоянието на изплуващите на сухо" зеленчуци. И да премине маринатата през всички нива на туршията еднакво...
А за захартЪ, уби ме ако знам, що!
Така пише по бабините книги, така се процедира от няколко поколения - (лично аз не слагам, то сигурно така погазвам някой канон.)
Е, точно сегА ми светнА - га се слага нещо в бидон, отгоре май по дифолт има решетка от плетени лозови пръчици и тежки камъни, които се грижат зелево-морковено-люто/чушковата-чеснова смес да стои "удавена".
|
| |
|
|
|