|
Тема |
Готвите ли се за Свети Валентин? |
|
Автор |
Mим (свободна) |
|
Публикувано | 12.02.08 23:23 |
|
|
До преди няколко години бях против този празник, защото е католически, но в последно време ми дойде друг акъл - защо да пропускаме да си направим малко шоу и да се заредим с положителни емоции?
Затова ви предлагам едни неустоими шоколадови сърца, изключително подходящи за повода (рецептата е от сп. "Меню" - бр. 11, май 2006)
Хрупкави шоколадови сърца
350 г млечен шоколад, начупен на парчета (аз използвах натурален)
45 г масло
125 мл сметана
100 г препечени и обелени бадеми
100 г препечени лешници (или орехи)
100 г захар
Захарта се стопява на светъл карамел. Прибавят се лешниците, разбъркват се добре и сместа се изсипва върху хартия за печене. Когато изстине, се начупва на парчета и се счуква.
Сметаната се слага на котлона, прибавят се шоколадът и маслото и се разбърква, докато сместа стане гладка. Когато изстине, се слагат бадемите (аз ги нарязах на едро) и карамелът с лешниците. Сместа се изсипва в тавичка (постлах я с хартия за печене) на пласт, дебел 1 см. Оставя се да стегне около 30 мин. в хладилника и се изрязват сърца с нагорещена формичка. (Моята формичка не беше нагорещена, само оставих сместа за малко на стайна температура)
От остатъците след изрязването на сърцата можете да оформите с ръце топчета, които да оваляте в кокос, ядки или нещо друго...
Аз използвах бял шоколад - настъргах го върху сърцата и овалях топчетата в шоколадови стърготини.
Добър апетит и бъдете винаги влюбени!
П.П. Правих сърцата миналата седмица за рождения ми ден, но скътах няколко и за 14-ти... Станаха много сполучливи - някои от гостите наблегнаха на тях за сметка на тортата, която им остана... (а беше Гараш!... и смея да твърдя - доста добра! )
Редактирано от Mим на 12.02.08 23:34.
|
| |
|
|
|