|
Тема |
Re: Шницели от нахут. [re: SweetSorrow] |
|
Автор |
Cлapтибapтфacт (магратеанец) |
|
Публикувано | 23.01.08 12:23 |
|
|
Така.... значи:
Открих нахут при арабите, 5 лв килото (ако това беше кило, за каквото ми го продадоха), хумус в консервни кутии - най-скъпият беше 2,5 лв, като грамаж е 200-300 гр. Представлява паста от сварен нахут, сусамов тахан, сол и вода. Без подправки. Не е особено вкусен така, но предполагам, че ако се добавят захтин, чесън и лимонов сок ще стане съвсем прилично.
Отделно се пробвах да направя хумус сам. За пропорции не ме питай, защото всичко е на око и с опитване:) Значи около 1/2 кг нахут сварих и смесих с едно бурканче тахан, сирийски, от ХИТ, не му знам грамажа. За жалост нямам блендер, нито пасатор, поради което останах без ръце да мачкам с едно такова с дупки:) Сложих сол, сок от два лимона (пуснаха малко сок), доста зехтин (екстра върджин задължително), и две скилидки смачкан чесън. Същото така се наложи и да добавя около 300 мл от водата, в която вря нахутът, за да се постигне известна гладкост, иначе беше доста сухо и на бучки.
Крайният резултат е, че се получи почти същото на вкус като този, който ядох в Израел, само дето останаха малки несмачкани парченца - не знам дали от метода ми или от това, че нахутът не е врял достатъчно. Ами това е.
Не смотри на часы
Наше время еще не вышло
А в саду расцветают вишни
Утром влажные от росы
|
| |
|
|
|