|
Тема |
Re: Рецепта за туршия [re: Jesica] |
|
Автор |
CУ (изрод) |
|
Публикувано | 14.11.07 14:04 |
|
|
Нареждаш по желание - карфиол, моркови, корнишончета, зелени домати, зеле, чушки и целина (корените, дръжките, листата - всичко).
На дъното на съда слагаш - по няколко зърна - бахар, черен пипер, кориандър; 1-2 лъжици синапено семе (аз сложих по 1.5 с. л. синапено семе на 3 литра съд) и 1-2 дафинови листа
Правиш марината със следното съотношение
1 част сол
2 части захар
6 части оцет (винен!)
12 части вода
(забъркваш количество съобразно количеството зарзават)
Маринатата не се загрява, вари или нещо подобно - само разбъркваш, докато се разтворят солта и захарта (става бързо).
Като залееш продуктите, слагаш и малко мед (1-2 с.л. на 3-литров съд) - има консервиращ ефект.
Туршията е готова за седмица. Не се друса, не се обръща, не се претаква - само броиш до 7 (дни) и ядеш :)
заб. Трайността й не е безкрайна, така че я дръжте на балкона или друго студено място.
2. заб. При консумиране става много свежарско, ако я овкусите със зехтин и накълцан праз или кромид.
На мен това ми е любимата туршия - става хрупкава, не е мазна като класическата царска и единствената "врътня" е почистването и нарязването на зеленчуците.
Да ви е сладко!
Ветровете духат от хората с ниско налягане към хората с високо налягане...
|
| |
|
|
|