|
Тема |
Re: Как се прави сладко от смокини? [re: redd] |
|
Автор |
_Sheherezada_ (пухче) |
|
Публикувано | 14.08.07 10:52 |
|
|
СЛАДКО ОТ СМОКИНИ
40 средно големи зрели смокини
1 кг захар
1 ч.чаша вода
1 ч.лъж. лимонтузу
Смокините се обелват внимателно. В 2 литра вода се слага една шепа гасена вар и се разбърква, докато стане мътнобяла на цвят. Смокините се пускат вътре и се оставят да престоят 2 часа. Изплакват се и се отцеждат добре.
Захарта се залива с водата и се слага на огъня да заври. 10-15 минути след завирането се прибавят смокините и сладкото се вари, докато сиропът стигне необходимата гъстота за сладко. Тогава се прибавя лимонтузуто, разтворено в малко вода, ври още 5 минути и се сваля от огъня. Насипва се горещо в сухи буркани, които се запечатват и се обръщат с капачките надолу.
Съвети:
1. Ако се оставят смокините по-дълго във варната вода, ще станат твърди и безвкусни.
2. За да се получи светло и качествено сладко, добре е да се работи с малко количество - 1 или най-много 2 дози.
3. Смокините трябва да са добре узрели, но не презрели, защото се накъсват при беленето.
4. Варенето трябва да става на силен огън, колкото по-бързо уври сиропът, толкова по-добро става сладкото. Само внимавай да не карамелизираш захарта, защото ще се промени цветът. Нормалният цвят за сладко от смокини е бледокафеникав, може и с лек червеникав оттенък.
Успех!
Дори след края на живота ни
любов ще правят душите ни ...
|
| |
|
|
|