Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:19 01.11.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Макарина - що е то? [re: милицa]
АвторMakapинa (Нерегистриран) 
Публикувано13.08.07 20:49  



Рецептата на Шехерезада прилича на бабината


Моята рецепта е пригодена за старите електрически тенджери от която ползвах долната част като по дълбока тава. Иначе 1 кг брашно /не повече/ се слага в някакъв по дълбок и широк съд. По средата се издълбава дупка /кладенче/ и се слагат 7 яйца, рабиват се с вилица като се увлича и по малко брашно, накрая се меси на ръка колкото брашно поеме /по твърдичко трябва да стане/. Сол не се слага. Тестото се разделя на на 6 части /топки/: 1 по-голяма, 4 средни, 1 по-малка като се оставят да починат малко. Голямата и малката не се попарват. Голямата се разтача и се слага в леко намазаната с олио тава така, че да покрие дъното, стените и отвън да излезе 4-5 сантиметра. Малката се разтача и се отделя за да се сложи последна. Четирите топки се разтачат до дебелина 1 мм и се нарязват на триъгълници или квадрати колкото носна кърпичка. Попарват се /не всички - по няколко/ в посолена вряла вода за 2-3 минути и като се извадят се слагат в другата тава със студена вода. От там започват да се редят в тавата за печене, като на всеки ред листи се поръсват с олио, а на всеки 3-4 листа се слага натрошено сирене /по кораво за да не се разкашква/ и олио. Аз предпочитам повечеко сирене Накрая се слага последния не попарен лист и се дозавива с висящите дипли от най-долния лист, които висят отстрани. Пече се не повече от 30 минути, да стане златиста отгоре, може и по препечена. След като се извади се поръсва с вода, няколко шепички по обилно и се завива с кърпа да се задуши. Общо взето това е, не мисля че отнема 5-6 часа. Така приготвена няма да е като на баба, но доста близко Като нашите баби никой не може.
Особено в Караманово!



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Макарина - що е то? милицa   30.07.07 06:44
. * Нищо не се прави това тесто... Ocoгoвeц   30.07.07 08:50
. * Re: Нищо не се прави това тесто... милицa   30.07.07 09:29
. * Re: Нищо не се прави това тесто... Ocoгoвeц   30.07.07 09:44
. * Re: Нищо не се прави това тесто... милицa   30.07.07 11:52
. * Re: Нищо не се прави това тесто... Jeny   30.07.07 14:32
. * Защо -"свеки"?-звучи неприятно фамилиарно- maycal   30.07.07 14:41
. * Re: Макарина - що е то? Жyли   30.07.07 14:57
. * Re: Макарина - що е то? Пипилoтka   30.07.07 15:31
. * Re: Макарина - що е то? Жyли   30.07.07 15:55
. * Re: Макарина - що е то? Ocoгoвeц   30.07.07 20:45
. * Re: Макарина - що е то? митю   30.07.07 22:43
. * Re: Макарина - що е то? Ocoгoвeц   30.07.07 22:59
. * Re: Макарина - що е то? милицa   31.07.07 07:59
. * Re: Макарина - що е то? _Sheherezada_   31.07.07 16:58
. * Re: Макарина - що е то? 3aeka   31.07.07 23:12
. * Re: Макарина - що е то? _Sheherezada_   01.08.07 14:31
. * Re: Макарина - що е то? Ocoгoвeц   01.08.07 12:55
. * Re: Макарина - що е то? _Sheherezada_   01.08.07 14:26
. * Re: Макарина - що е то? _Sheherezada_   31.07.07 16:53
. * Re: Макарина - що е то? милицa   01.08.07 08:28
. * Re: Макарина - що е то? Makapинa   13.08.07 19:58
. * Re: Макарина - що е то? Makapинa   13.08.07 20:49
. * Re: Макарина - що е то? милицa   14.08.07 13:22
. * Re: Макарина - що е то? *   22.08.07 02:53
. * Да се похваля, милицa   25.08.07 11:18
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.