|
Тема |
Re: Макарина - що е то? [re: милицa] |
|
Автор | Makapинa (Нерегистриран) | |
Публикувано | 13.08.07 20:49 |
|
|
Рецептата на Шехерезада прилича на бабината
Моята рецепта е пригодена за старите електрически тенджери от която ползвах долната част като по дълбока тава. Иначе 1 кг брашно /не повече/ се слага в някакъв по дълбок и широк съд. По средата се издълбава дупка /кладенче/ и се слагат 7 яйца, рабиват се с вилица като се увлича и по малко брашно, накрая се меси на ръка колкото брашно поеме /по твърдичко трябва да стане/. Сол не се слага. Тестото се разделя на на 6 части /топки/: 1 по-голяма, 4 средни, 1 по-малка като се оставят да починат малко. Голямата и малката не се попарват. Голямата се разтача и се слага в леко намазаната с олио тава така, че да покрие дъното, стените и отвън да излезе 4-5 сантиметра. Малката се разтача и се отделя за да се сложи последна. Четирите топки се разтачат до дебелина 1 мм и се нарязват на триъгълници или квадрати колкото носна кърпичка. Попарват се /не всички - по няколко/ в посолена вряла вода за 2-3 минути и като се извадят се слагат в другата тава със студена вода. От там започват да се редят в тавата за печене, като на всеки ред листи се поръсват с олио, а на всеки 3-4 листа се слага натрошено сирене /по кораво за да не се разкашква/ и олио. Аз предпочитам повечеко сирене Накрая се слага последния не попарен лист и се дозавива с висящите дипли от най-долния лист, които висят отстрани. Пече се не повече от 30 минути, да стане златиста отгоре, може и по препечена. След като се извади се поръсва с вода, няколко шепички по обилно и се завива с кърпа да се задуши. Общо взето това е, не мисля че отнема 5-6 часа. Така приготвена няма да е като на баба, но доста близко Като нашите баби никой не може.
Особено в Караманово!
|
| |
|
|
|