|
Тема |
Re: Охлюви?????? [re: MaтaKocмaтa] |
|
Автор |
Becи (сладкопойно) |
|
Публикувано | 08.06.06 14:24 |
|
|
Във фризера си нямам месо, но пък за сметка на това имам сигурно 5 кг охлюви и всяка година си ги подновявам, така че да имам и за зимата, защото ги обожавам. Вчера сутринта тръгнах за работа един час по-рано и съм събрала две големи торби, така че довечера ме чака чистене.
Аз никога не съм затваряла охлювите плътно, защото те със сигурно ще се задушат от влагата и от това, че не влиза въздух. Оставям винаги малко процепче, като затискам тенджерата или кофата с голям камък. Измивам ги хубаво и ги пускам във вряща подсолена вода за 10 мин. След това ги изваждам, пак ги измивам и ги вадя с една голяма губерка (игла), като изчиствам само черавцето, което излиза от ануса и това е напълно достатъчно, всичко останало е чисто. Най-големите и хубави черупки си ги отделям, пробивам връхчето на черупката, така че да стане дупчица и ги мия много хубаво.
Изчистените и измити със сол охлюви ги слагам в тенджера под налягане (за по-бързо) и ги варя около 20 мин.
Аз ги обичам по всякакъв начин, но най-много с ориз.
Запържвам лук, прибавям червен пипер и като се позапържи и той нарязвам един по-голям домат (обелен) и наливам вода. Като заври водата слагам измития ориз и охлювите, прибавям сол и ги оставям да си врат на слаб огън. След 15 мин. прибавям 6-7 черупки, нарязвам магданоз, девисил и чер пипер, захлупвам тенджерата и изключвам котлона без да я махам от огъня. Ами това е .
Друг вариант - слагам охлювите в краве масло на котлона, нарязвам доста пресен лук и пресен чесън (зимата съм ги правила с праз), запържвам за 5-10 мин., наливам малко бяло вино и 1 суп. лъж. лимонов сок, вегета, чер пипер, магданоз и това е.
Знам, че някои ги правят с доматен сос, но не съм пробвала. Довечера съм решила да ги направя на ризото с гъби и да видим какво ще стане. Сигурна съм, че ще ги изям. В къщи никой не ги обича и си ги ям сама
Вижте това е интересно Редактирано от Becи на 08.06.06 15:22.
|
| |
|
|
|