|
Тема |
Re: Сусамов тахан [re: Лopa] |
|
Автор | Bиkи (Нерегистриран) | |
Публикувано | 08.06.06 11:54 |
|
|
Аз повдигнах темата за хумуса, може би е моя задача сега да пусна и рецептата
Трябва да си призная, че много дълго време издирвах и пробвах всякакви рецепти, докато оцеля тази, която се харесва вкъщи. И понеже все още сме в темата за сусамовия тахан ще сложа първо тази, в която той присъства, но още сега ще кажа, че ние предпочитаме хумуса без тахан... Този втория вариант се оказа типичен за ливанската кухня (за разлика от гръцкия, турския и всички останали арабски), но това както споменах го открих след дълго, дълго проучване
Ето и двете рецепти:
Хумус с тахан
425 гр сварен и обелен от кожичката нахут
1 скилидка чесън - счукан
45 мл (3 с.л.) тахан
1 ч.л. кимион - смлян
30 мл (2 с.л.) зехтин
45 мл (3 с.л.) лимонов сок
сол, черен пипер, червен пипер за поръсване
Всичко се слага в кухненския робот и се мели докато се получи много нежно, фино пюре. За да стане по-пухкав слагам и 1-2 с.л. студена вода.
Традиционно се сервира в тясна, разлата купичка, като се оформя нещо като плитко кладенче, в което по желание се сипва допълнително зехтин. Поръсва се с червения пипер или сумак (арабска подправка, някакви млени костилки, с червен цвят и леко кисел вкус). Към него се сервират маслини, туршии и разбира се - арабски хляб.
Хумус без тахан
425 гр сварен и обелен от кожичката нахут
2 скилидки чесън - счукани
30 мл (2 с.л.) зехтин
15 мл (1 с.л.) слънчогледово олио
45 мл (3 с.л.) лимонов сок
сол, черен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер
Процедира се по същия начин - кухненския робот и т.н... Но, ако нямаш тази страхотна домашна машинка май не си струва да се пробваш... хумуса трябва да е наистина много хомогенен, което се постига доста трудно...
С риск да ви досадя, ще пусна и още една рецепта, която беше истинска изненада за мен. Намерих я в една от книгите ми за традиционна българска кухня. Според нея, разядка, подобна на хумус си имаме и в България. Ето това правели в Харманли. (Преписвам буквално)
Нахутено ястие
2 и 1/2 ч.ч. нахут
1 ч.л. сода бикарбонат
2-3 с.л. тахан
15-20 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1/4 китка магданоз
лимонова киселина и сол на вкус
Накисваме от вечерта нахута в подсолена вода с прибавената в нея сода бикарбонат. Сутринта го измиваме, заливаме с чиста вода и варим до омекване. Отцеждаме и отделяме 1/3 от зърната. Останалата част пресоваме. Към полученото пюре прибавяме тахана и счукания чесън. Подправяме с лимоновата киселина, посоляваме. Сипваме пюрето в подходяща чиния и го поръсваме с червения пипер и ситно нарязания магданоз. Тук там поставяме на купчинки отделените зърна нахут.
Ако някой пробва последната рецепта да пише бързо Любопитна съм как се отразява това количество чесън на цялостния вкус. (Но не смея да пробвам, че ще ме изгонят от къщата )
|
| |
|
|
|