|
Тема |
Re: Кажете ми рецепта за домашен заек [re: мaмa-зaйka] |
|
Автор |
nikoN () |
|
Публикувано | 01.05.06 19:26 |
|
|
Заек по царски /грамажа на продуктите напомня за 800-те дни на Симеон :-), но и наистина си е царско угощение/:
Необходими продукти:
1 заек, около 2 кг,
800 гр пресни гъби,
800 гр свинско месо (обезкостено),
800 гр моркови, 3-4 глави лук,
100 гр стафиди, 100 гр орехови ядки,
глава чесън, шепа обезкостени маслини, чаша бяло вино, олио /лъжица свинска мас/, сол, дафинов лист, млян черен пипер, бахар.
Начин на приготвяне:
Заекът се осолява и намазва с масло отвътре и отвън. Гъбите, морковите и лука се нарязват на едро, свинското като за шишчета, а ореховите ядки на четвъртинки. Всички продукти се смесват, добавят се стафидите, целите маслини и скилидките чесън. Добавя се мазнината и всичко се омесва с подправките. Заекът се слага в голяма тава и коремчето му се напълва с плънката, но без да се шие. Останалата смес се разстила в тавата около заека, полива се с виното и се завива с алуминиево фолио. Готви се 2-3 часа на 200 градуса, като към края се маха фолиото, за да се запече.
|
| |
|
|
|