|
Тема |
Re: Как се вари боб? [re: B нaчaлoтo бe нeyмeн] |
|
Автор |
anbra (аз) |
|
Публикувано | 17.04.06 11:55 |
|
|
Ако го вариш в тенджера под налягане можеш да минеш и без предварително накисване. Ако е обикновена - накисва се в студена вода от вечерта.
1. измива се бобът
2. слага се в тенджерата и се залива със студена вода - тя трябва да го покрива добре на няколко пръста отгоре /колкото дебел ти е слоят боб, поне два пъти по толкова вода да има над него/, защото при варенето бобът набъбва и ще вземе да загори и да се опече с тенджерата, ако не му е достатъчно водата
3. като кипне - изсипваш водата и наливаш друга /вж т.2/
4.оттук нататък - можеш да го оставиш без да му прибавяш нищо, но това означава, че е добре да го запържиш после, а това може да ти се окаже сложно засега. Можеш обаче да му прибавиш ситно нарязани лук, морков, чушка /или цяла сушена/, олио - един пръст от шишето /ако бобът е поне 1 кг/, някои слагат целина, но може и без нея. Други добавят и червен пипер, скилидки чесън, но това са само вариации на тема. НЕ СЛАГАШ ОБАЧЕ СОЛ.
5. това си ври на бавен огън докато бобът омекне
6.когато сметнеш, че е готов го посоляваш на вкус, прибавяш му ситно нарязани домати от консерва, или две-три лъжици доматено пюре размито с вода, джоджен, кипваш го отново за 5 минути и трябва да може да се яде - получава се боб чорба.
Ако ползваш тенджера под налягане всички продукти могат да се сложат едновременно, макар че, според мен, джоджанът си губи аромата.
Можеш и да не слагаш домати. Внимавай обаче с количествата - вътре в някои тенджери е отбелязано с резка докъде трябва да е нивото на яденето - не повече от 2/3 от вместимостта и/
Каквито и количества допълнителни неща да сложиш е без значение - важното е да не е много мазен и пресолен.
Вариант - "кичен боб" - изваждаш с решетеста лъжица част от сварения вече боб и поставяш в някаква плитка чиния. В тиган с олио /пак 1 пръст от бутилката, ако изваденият боб е около 1/2кг/ поне две големи глави лук, нарязани на дребно се запържват до златисто. Минута преди свалянето от огъня се добавят две ч.лъжички червен пипер и се маха преди да почернее пиперът, а то става бързо. С полученото се залива бобът. Студено е по-вкусно.
Ако искаш да е по-гъст - тогава има два варианта - или размиваш брашно във вода и го изливаш в сварената чорба /количеството зависи от останалата течност/ и трябва да поври, или пък - запръжка - ако искаш, да ти я кажа, пиши.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
|
| |
|
|
|