|
|
| Тема |
Re: Сърнешко [re: big_hunter] |
|
| Автор |
Meчo_Пyx (Пухкавичък) |
|
| Публикувано | 16.11.05 03:25 |
|
|
|
Преди да се сготви дивеч е добре да престои поне една нощ в марината.
Взема се вода и оцет в съотношение 3:1 в полза на водата (количеството зависи от големината на месото, трябва добре да се покрие), прибавя се 1 глава лук, нарязан на едро, 7-8 скилидки чесън, 2-3 дафинови листа, черен пипер на зърна, бахар, 1 ч.л. захар, 1-2 зърна карамфил. Всичко заедно се кипва и след като поври 10-15 минути, се охлажда и се залива месото. В студената марината може да се добави клонче от хвойна, бор или елха.
Месото не бива да се маринова в бакърен, цинков, или алуминиев съд, а само в емайлиран или дървен, сигурно е нещо свързано с окисляването....
И една рецепта за след мариноването
Едър дивеч задушен с гъби и червени чушки
Маринованото месо се увива в сланина на много тънки резенчета, и се задушава от всички страни в дълбок съд. Прибавят се 2 средни глави лук нарязани на филии. След като месото се зачерви от всички страни се изважда, а лукът се поръсва с 1-2 с.л. брашно. Когато брашното добие златист цвят, запръжката се залива с 1/2 ч.ч. червено вино и малко вода.
Месото се поставя в глинен гювеч, прибвят се около 1 кг цели гъби, 6-7 червени печени белени пиперки, нарязани на широки ивици, залива се с винения сос, посолява се, ако има нужда и се захлупва за около 3 часа (зависи колко е голямо парчето месо).
След като е готово, се изважда в чиния за сервиране и се нарязва на тънки филии. Към сосът се добавят 2-3 с.л. сметана и се оставя да кипне. Изсипва се върху нарязаното и подредено вече месо.
Туй набързо от тефтера ... 
| |
| |
|
|
|