Малко позакъсняло инфо, но сега имам време.
Най-ценното в домашната кухня са пресните зеленчуци.
За целта всяка домакиня ходи зиме или лете до пазара, избира, подбира, купува къде хубава, къде замръзнала стока.. аз си решавам проблема на есен веднъж и за дълго, чак до пролет.
Продуктите:
1 кг. домати (хубаво е да са твърди)
1 кг. чушки (червени и зелени различни за цвят и вкус)
1 кг. лук (червен и бял, също различни за цвят и вкус)
1 кг. моркови
2 глави целина с перата
1 или 2 (по желание) връзки магданоз
2 до 3 големи чаени чаши готварска сол
бурганчета от детски храни или лютеница.. (аз използвам от най-малките, по-удобни са - 1 бурканче = едно ястие)
...и малко търпение
Внимателно измивате всички зеленчуци, обелвате лука, почиствате чушките и така приготвени зеленчуците се нарязват на ситни кубчета.
Забележка: Желателно е да не ги смилате, тъй като се получава смес, която после далеч не овкусява така добре, както истинските кубчета, а и придава на ястието странен зеленикав цвят, отделно - си "отиват" витамините. Друго си е, морковчето, чушката и доматът да се виждат, макар и малки...
За около час, (ако имате търпение), ще сте готови за консервиране в бурканчета. Чушките се нарязват първо на дълги ивици и после на ситно, лука си знаете... , главата на целината, както и перата и на магданоза също. Доматите се нарязват най-накрая, поради лесното им омекване.
Така приготвената смес от твърди зеленчуци се размешва в подходящ голям съд (аз използвам леген), добавя се солта (желателно е да е повече, тъй като тя играе консервиращата роля).
Не се плашете, че става много солено, после НЯМА да слагате в яденето никаква сол.
Накрая се добавят и доматите и хубаво се размесват, като се стараете, да не се разкашкат.
Внимателно се слага от готовата смес в бурканчета, затварят се хубаво, подреждате бурканчетата на хладно място и имате зимнина от пресни зеленчуци за цяла зима + пролетта.
Пропорцията е съобразена за един човек за една зима + пролетта, в зависимост от честотата на готвене.
Вегетата е подходяща за всички видове готвени ястия. Пиле, свинско, телешко варено, боб, леща, ориз, супи - всякакви, яхнии с праз лук, картофени яхнии и прочие. Няма да ходите да избирате от замръзналите зеленчуци нещо подходящо за гозбите.
Най-бързо става, ако имате домашен помощник или миксер за бързо нарязване.
От цялата процедура, печелите освен пресни зеленчуци и спестени пари. Ако зеленчуците се закупят през пиковия период на поевтиняване средствата ще са много по-малко, отколкото да ги купувате през зимата и пролетта. Можете да си сметнете вложените и спестени средства веднага.
Успех и да Ви е сладко.
Редактирано от Eva* на 18.10.05 22:57.
|