Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:00 14.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Сос с люти чушки [re: Marina]
АвторAsss (Нерегистриран) 
Публикувано08.09.05 13:44  



Мислех да преставам с писането, но ти с твоя въпрос ме върна една година назад, когато след като свърших всичкия зарзават и ми бяха останали около кг моркови 4-5 кг домати и няколко чушки, комшийката ми носи пълна кофа от ужасно лютите чушлета всякакъв сорт. Пък ние за лютичко умираме. Как да ги оставя да се съсипят.... мъка ми стана. Почвам да мисля що за комбинация да направя от ноличното ми в градината за да приберем в бурканчета и тази благинка. Измислих го..... направихме го с мъжлето.... и го сложихме в бурканчета стерилизирано. Докато беше топло беше по-лютичко, а като изтина заприлича на лека, леко люта лютеница. Всички коти го опитаха много го харесаха, но нетрябваше да казвам какво съдържа. След това ме гледаха с недоверие ..... за не ги лъжа нещо.

Та ето що направих. Моля не ме "благославяй" всичко що прочетеш е самата истина. Дали ще го направиш си е твоя воля.

Равни като количества ( съобразени с лютите чушки) праскови - като сливенските сочни, ароматни, месести и презрели (като за мармалад), круши - също, ябълки - от тези по зърнистите, сладки. Измити и изчистени плодовете с минимално количество вода (но да не загорят и да могат да се пасират) се сваряват и се оставят да изтинат. След това се пасират.
Зеле - бяло (поне аз го правих с такова), зелен фасул - от жълтия, широка шушулка, мазен и сладък, моркови, домати - от тези за консерва, но може каквито има (повече ще се изварява), ако има и чушки - сладки, но не върхари (те нагарчат) изпекани и белени и виновниците за всичко това - лютите чушки. Зарзавата се сварява и като изстине се пасира.

Двете пюрета се смесват, добавя се сол (по-малко от необходимото, само да могат малко да се посолят при пърженето) и се изварява в тава да се изпари водата - както се прави лютеница. Ако цвета ви се види неприятен (защото остава зеленикаво и не всяко семейство го възприема) и нямаш чушки, домати или доматено пюре, запържваш малко мазнина и слагаш червен пипер (подправка) и в пюрето, но това към края на пърженето.

Ако в лютеница не слагаш мазнина може да не сложиш и тук. Но за подобряване на цвета поне малко ще ти е необходимо да сложиш.

Като стане готово трябва да е малко по-люто от нормалното за вашето семейство (защото е топла). Насипваш в буркани и вариш както си знаеш.

Да ти е сладко, щото на мен в момента ми е приятно люно (отворих си бурканче да се подсещам какво съм правила). Ако не вярваш ела да пробваш.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Сос с люти чушки Marina   08.09.05 12:36
. * Re: Сос с люти чушки Asss   08.09.05 13:44
. * Re: Сос с люти чушки Marina   09.09.05 11:32
. * Re: Сос с люти чушки пpeпpeдaвaщa oпит   08.09.05 15:21
. * Re: Сос с люти чушки Marina   09.09.05 11:33
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.