|
Тема |
ПРоста рецепта: [re: Bobrix] |
|
Автор |
ABe (разсеян) |
|
Публикувано | 07.09.05 23:17 |
|
|
нагряваш олио/зехтин/масло/маргарин. К'вото имаш в хладилника. Най-добре става със зехтин или масло. По време или след като си сварил вече спатегомакароните, които са ти под ръка. Преди това си настъргал пармиджаното на най-едрата стъргалка на рендето.
Нарязал си и доста лук и малко чесън (може и без чесън). Или сипваш малко чесънов прах (в абсолютния край на правенето на соса). Вкусът е почти същия, но потребителите на манджата не вонят.
Та, запържваш луковете. Добавяш сиренето (за всякаква паста задължително е "Пармиджано"). Нищо не пречи да експериментираш с други сирена. Можеш да сложиш и малко орехи, бадеми и прочая др. ядки, в зависимост от предпочитанията ти, настъргани или счукани. Това се прави в самия край на правенето на соса.
Та... преди да сложиш ядките, пускаш настърганото сирене в мазнината преди да си изгорил лука, разбира се, на доста бавен огън (най-много 2 на котлон с 4 степени).
Бъркаш без да си даваш много труд, просто да не залепне.
Сервираш чиниите със спагети, слагаш тигана със соса върху нэква дъска (че иначе ще изгориш покривката), в тигана има задължително лъжица. Италианците по принцип правят спагетите за сосове "формаджо" малко "аль денте". Поне в северните индустриално развити райони.
Няма да е зле да има и накълцан на ситно хубав колбас - пушена шунка, пушето свинско вратно филе, салам с характерен вкус (ако нэма пАри, става и с "кучешка радост"). Може и пилешко пушена филе, ако потребителите са предимно жени.
Колбасите са само за да се направиш на дебел. Иначе сиреневият сос е напълно дастатъчен. С плътен вкус, хранителен, бързо засищащ, ароматен сам по себе си (и с подкрепата на запържения лук и чесън, без които, разбирасе, моеш да минеш).
Всеки си слага колкото иска. От каквото си поиска. Демокрация в пълен размер.
Ти задължително им слагаш в умерени дози босилек. Паста без босилек не е паста.
И предлагаш 4-5 други подправки - на който к'вото му хареса. Не предлагаш чубрица и шарена сол - много са агресивни като подправки. В големите супермаркети се предлага ситно смляна смес "За пици/спагети", съдържаща десетина-петнайсет подправки. И не е скъпа. А е добра.
Добър апетит!
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!Редактирано от ABe на 08.09.05 00:05.
|
| |
|
|
|