|
Тема |
Re: Перфектно е ! [re: 1 jena] |
|
Автор |
Пoли (член) |
|
Публикувано | 17.08.05 17:04 |
|
|
Тази манджичка я правих поне няколко пъти-изключително лесна е, но рецептата и тази снимка показвах тук много отдавна. Тогава ме засипаха с въпроси за пръстена от ориз и обяснявах. За съжаление нищо не можах да открия в архива. Давам рецептата за всеки случай и ще обясня за формата. Рецептата е на една позната арменка от Ванкувър.
Зелен фасул с яйце и ориз.
2 чаши зелен тънък фасул
1 глава лук
2 домата
2 скилидки чесън
клонче кориандър или магданоз или копър-каквото има в къщи.
2 яйца.
Фасула се почиства от връхчетата нарязва се и се сварява в подсолена вода до полуготовност.
Лукът,доматите и зеленината се нарязват на дребно.Лукът се запържва до златисто,добавят се доматите,запържва се още малко.
Изстисква се чесънът и се добавя зеления фасул.Добавят се сол,черен пипер и се задушава до готовност.Когато фасула стане мек,но не разварен,се добавя зеленината и се залива с разбитите яйца.Пържи се още малко при непрекъснато бъркане и се дърпа от огъня.Поднася се с варен ориз.
Зелен фасул винаги имам във фризера, така че манджичката става по всяко време.
За ориза отдавна си търсих подходящ пръстен за оформяне. По-късно намирах форма в професионален магазин, но много скъпа, а и аз определено повече си харесвам моята пригодена. А се получи съвсем случайно, малко след пристигането ми в Канада, когато съдовете в кухнята бяха кът.
Един ден мъжът ми купил скариди наредени в кръг.Нещо такова:
Много често ги продават така наредени- вече варени и готови за консумация. Аз, обаче, никога не купувам варени скариди. Тук мъжът ми беше свършил работата.
Изядохме скаридите, разбира се, и понечих да изхвърля пластмасовата поставка, на която бяха наредени. Тук изведнъж се вгледах внимателно и...я видях-точно тази формичка, която търсех... Да кажа. че бях много доволна, значи нищо да не кажа. Сега ще потърся снимка в компютъра си на пластмасовата формичка.
Значи...на 2.август 2004 съм съхранила снимките в компютъра си-може някой да успее да открие темата в архива.
Ето я формата така, както я пълня:
Ето така бяха наредени скаридите и тук много добре се вижда в каква форма се получава ориза:
Професионалните формички (които всъщност са за печиво) са с идеално закръглена форма. Тук се получава нещо интересно и което много ми пасва-точно размер на една порция. Така че...тази формичка може да изглежда много...безплатна, но не я изхвърлям за нищо на света.
Не знам дали ще намерите именно такава. Според мен скариди наредени на подобни форми продават по цял свят, но не е в това въпроса...
Важно е да ни е будно съзнанието и да не пропуснем да я видим точната форма, която идеално ще ни върши работа.
Що се касае ориза...Ух..., това е такава дълга тема!Пробвала съм какъв ли не и какви ли не начини на варене. И за мен идеалният си остава българският-кръгъл или в чужбина т.нар. "италиански",от който се прави ризото.
Варя си го обикновенно със сол (за жълт цвят добавям във водата куркума), без значение количеството вода. След готовност изливам в гевгир и промивам хубаво под течаща вода. Отцеждам и тъпча формичката.Обръщам в чинията и слагам в центъра основното ястие. А то може да бъде всякакво.Меса задушени, винен кебап,месо със зеленчуци...абе, всичко което бихте поднесли с ориз като гарнитура.Китайско също идеално пасва.
Ами...това е.
|
| |
|
|
|