Е, 8 не е чак толкова много. Ние сме 5-ма всеки ден по три пъти най-малко на масата.
Моят съвет е като начало с аперитива да сервираш освен салата и други предястия. Сега избора е голям. Само като идея: чушки бюрек, пържени и подлучени тиквички, шницел или рулца от патладжан, пълнени домати с извара или сирене крема, лозови сърмички. Да има за всеки вкус по нещо. Всичко сервирам в плата, а всеки сам си слага в чинията от това, което му харесва, а на мен ми остава време да се завъртя в кухнята и да довърша това онова
Ако се ровнеш в архива ще намериш чудесни рецепти за основни ястия, но не забравяй, че домакинята си ти Познаваш най-добре гостите си и знаеш предпочитанията им. Имаш време да решиш какво да бъде ястието
с кайма, пилешко, телешко и т.н.
На мен много ми допадат следните рецепти, които съм си копнала от клубчето и много благодаря на авторите:
Бързи пилешки филенца на фурна
Автор BabaYaga (зла вещица)
Публикувано 04.02.05 09:54
Закупуваме от близкия магазин охладени пилешки гърди, в количества, необходими да задоволят хранителните нужди на домочадието. Прибираме се бодро вкъщи, разопаковаме, нарязваме по дължина на две и подправяме - сол, черен пипер и чесън на прах (предполагам, че и натъркване със скилидка ще свърши работа, но тогава няма да са толкова бързи).
Подправените филенца намазваме с майонеза, без да я щадим много-много и като внимаваме да не омажем и цялата кухня. След това ги овалваме в галета и ги слагаме в тавичка.
Междувременно сме се сетили да загреем фурната до 200 градуса. Пъхаме тавичката със замах, поглеждаме часовника и отброяваме 20-25 минути до времето, когато ще трябва да извадим филенцата.
Обираме овациите.
Тема Отг: Rulandinkite na Goljam Tatko
Автор to4ica
Дата Fri Mar 19 00:11:57 2004
От IP 212.72.210.66
Така им викаха баба и мама,Бог да ги прости,а рецептата е от прадядо ми.Не че е нещо несрещано,даже мисля,че е широко разпространена,но ние си я обичаме по сантиментални причини.Предавам оригиналния запис само с променен правопис:
Продукти: месо - телешки шол, гъби /ако няма горски - печурки/,яйца,магданоз,кисели краставички, моркови,чесън.
Месото се нарязва на тънки филии,начукват се тънко и се посоляват със сол и черен пипер.
Плънка: гъби,варени яйца,чесън,магданоз,накълцани със сатъра, моркови и кисели краставички,може и парченца шунка от бут/последното е по-късно допълнение от средата на миналия век/.
Над всяка филийка се поставя от плънката, навива се стегнато на рула и се връзва със суров копринен конец.Запържват се леко в малко зехтин и се нареждат в голямата йена.Заливат се с вино и хладка вода,прибавят се чер пипер и дафинов лист и се задушават в печката на слаб огън до събота сутринта.
Сега поясненията от личните ми впечатления по приготвянето /сега и аз така ги правя/:
Горски гъби,които може да ги няма, са пресни манатарки и булки,евентуално сърнели.Сега обикновено ги няма...Киселите краставички са кисели от туршия, а не
мариновани от буркан.В плънката морковите и краставичките режеха на тънки ивици с дължината на руландинките и ги завиваха цели.Парченцата свинска шунка от бут са с големината на телешките филийки и се поставят върху тях,но аз ги пропускам.Виното е доброкачествено десертно червено, "голямата йена" е една огромна тенджера от йенско стъкло с капак, която и досега е оцеляла и ми върши чудесна робта, но предполагам,че и в глинен гювеч ще стане чудесно.До събота сутринта означава една цяла нощ, в днешно време по избор на готвача, когато му дойде вдъхновението и приятелите му са свободни на другия ден! Колкото до значението на суровите копринени конци, никога не го разбрах, а вече няма кого да питам.Така че си го правя с обикновени,които, разбира се, се махат после.
От дългото задушаване на много слаб огън всичко става много крехко.Сервира се с цели, сварени в телешки бульон картофи.
Винаги си скривам по 1-2 руландинки,защото на голямата маса от "голяма йена" обикновено нищо не остава...Студени и нарязани на колелца също са много вкусни.Простичко,но добро ядене е, когато се събират голям брой близки хора и си мирише на нещо семейно...:)
Пробвала съм -> и съм обрала овациите
Лично мое мнение -> за гости не бих пробвала рецепта!
Успех!
|