|
Тема |
Re: Масло от маргарин [re: Eдин_] |
|
Автор |
Osogovetz (медик) |
|
Публикувано | 18.06.05 18:41 |
|
|
1. Хидролиза е едно, хидрогениране е друго
2. Маргарин се прави при хидрогениране на ненаситени мазнини
Ненаситените мазнини имат двойни химични връзки, които стават прости, единични при хидрогениране. Ако насищането е пълно говорим за наситени мазнини. Повечето продукти, които се произвеждат по този начин обаче, се насищат не изцяло, а в определена степен.
При този процес цис-конфигурацията на атоми/радикали при двойната връзка се губи - получава се транс-конфигурация, която е енергетично по-стабилна, но не е нормална. В природата мазнините, както и други вещества са в цис-форма, което си има своето биологично значение.
Редактирано от Osogovetz на 18.06.05 18:48.
|
| |
|
|
|