Едва днес погледнах тази тема, но установих, че има доста погрешни представи за киселото мляко и закваската му. Разбира се - има и доста полезни и правилни идеи и мнения.
Аз самата доскоро имах някакви заблуди. Главно от гледна точка на плътността на млякото и вкусови качества. Да, ама не Направо съм си била наивна
Та поред - от специалисти научих следната "млечна" информация:
закваската (респ. заквасеното кисело мляко) се делели на два големи вида - "жива " (натурална бактериална) и "нежива" (нещо като мъртва - изкуствена, синтетична). Няма да ви подсказвам коя е за предпочитане.
Как се познава дали млякото е заквасено с естествена бактерия ? - Практически се използват два начина - първи, като отлепите фолио-капачката, върху млякото да има влага (разбира се не прекалена, но да е достатъчно мокро) - нещо като цвик. Аз досега си бях в заблуда и си мислех, че това, точно обратното, е показател за лошо заквасване. Втори и по сигурен признак е да се пробва определена марка кисело мляко, като отворено бурканчето се остави в хладилник за 72 часа. Просто го прежалвате - ако се развали и вкисне - млякото е с отлични качества и жива закваска. И вече си купувате тази марка. Ако си остане непроменено и плътно - просто не го купувайте повече.
Единственото българско предприятие, което произвежда за промишлени цели жива закваска се намира в София, кв. Орландовци. Имали и магазин там, но не ми казаха подробности за асортимента. Информация за това предприятие и млечно-киселата бактерия може да се види на този адрес :
Има и екстра - рецепти
За домашното заквасване - всеки си решава сам, като трудоемкост и време.
Но съм била и свидетел - как се продава домашно краве прясно мляко от крава, която е болна. Все пак при някои производители на кисело мляко, то минава през определена обработка (не само топлинна) . С това не искам да демотивирам мераклиите да заквасяват. Все пак бъдете внимателни и не купувайте от случайни хора, които не познавате. Без излишна подозрителност, но с повишено внимание купувайте мляко и от (понякога добродушно изглеждащи) услужливи бабички. Мисля, че няма да издам някаква тайна, щото тя си е обществена такава, че някои от пенсионерите си докарват допълнителен доход към мизерните си пенсии (и те душа носят) - ходят сутрин рано до селата около София и купуват от кравари в бидончета прясно мляко, после го разреждат с вода разфасоват в плрастмасови бутилки от литър-литър и половина и го изнасят на тротоарите. До 9 часа сутрин - вече са заели пазарна позиция. Стават и такива неща. Макар, че не всички са такива. Но ако все пак ви е останала амбицията да пиете наистина натурално мляко - най-сигурен вариант е към 5-6 часа сутринта да яхнете возилчето и да препуснете до крайградско село (с предварителна уговорка) до познат вече вам кравар или козар.
И още един въпрос дето беше засегнат в някои от мненията - за хигиената.
Не мисля, че хигиената трябва да се абсолютизира за всички видове храни.
Преди време цели два часа ми разказваха (разказ от технолог в бранша) за хигиенната одисея на луканка, която по никакъв начин не искала да узрее и се разваляла при перфектни санитарни условия. Та тогава научих доста за това колбасарско лакомство и се затвърди мнението ми, че нищо не бива да се абсолютизира.
Това е! От киселото мляко до луканката
Надявам се да съм ви била полезна, макар, че се включих на финала.
|