|
|
| Тема |
Re: каймичка & фурна [re: лил] |
|
| Автор |
fortuna_ (заслужена) |
|
| Публикувано | 25.05.05 15:44 |
|
|
|
Зависи какво количество е каймата . На половин кг кайма примерно - 3-4 стръка пресен лук( или малка глава кромид лук), 1 средна чаена чаша ориз (не от онези големи керамични чаши за кафе дето сега ги има по магазините ) ,половин връзка магданоз(аз го режа с дръжките), 3-4 стръка пресен джоджен (1-2 чаени лъжички ако е сух), по 1 равна чаена лъжичка сол и червен пипер, половин чаена лъжичка черен пипер. Аз ползвам от бланширания ориз.
Важно е сместа да е сготвена преди да се увива в сарми, или да се пълни в тиквичките, особено оризът да е сварен! После запичането е само за листата и за тиквичките и прави вкусен загар на яденето. Водата я доливам на око, за тиквичките - до ръба на тиквичката, но я наливам отгоре върху тиквичката, така че да поеме и във плънката - иначе може горния пласт да изсъхне и оризчетата да станат на кокал. Като за първи път - можеш да покриеш с фолио тавата с тиквичките (15-тина минути), за да не прегори горния пласт, а тиквичките да се задушат до омекване, после да махнеш фолиото докато поизври водата - сосът да остане 1-2 пръста , и накрая да сложиш сиренето (кашкавала) за дозапичане.
За сармите и тиквичките - на мен по ми харесват с копър, а купчинките с джоджен. Добър апетит!
| |
| |
|
|
|