|
|
| Тема |
Re: каймичка & фурна [re: asdf] |
|
| Автор |
fortuna_ (заслужена) |
|
| Публикувано | 25.05.05 04:01 |
|
|
|
Каймичка с ориз и на фурна - тези варианти се сещам:
Каймата се приготва като за мусака : запържва се пресен лук, ориз, магданоз, джоджен (или копър), пипери- черен, червен, сол, каймата последна се слага.
1. Сармички с лозов лист - увиват се в лозовите(опапрени с гореща вода, ако са пресни) листа, нареждат се плътно в намазнена тава(глинен разлат гювеч), долива се вода (да покрива сармите) и се пекат във фурната.
1.А. Може и на голяма мързелива сарма : лозовите листа се нарязват като салата и се объркват със запържената смес. Пече се в намазнена тава във фурната и накрая се прави заливка (кисело мляко и 2-3 яйца)като за мусака.
2. Пълнени тиквички -ладийки: разрязани на две по дължината и издълбани тиквички се пълнят с горната смес, нареждат се в намазнена тава и се пекат във фурната. Преди да се извадят се поръсват с настърган кашкавал(или филийки топено сирене) да се запече и той.
От издълбаната вътрешност на тиквичките може да стане чудесна крем супа като се свари заедно с 3-4 обелени картофа и 1-2 осъргани моркова, сол, магданоз, прецежда се, пасира се на пюре и се доразрежда с отварата до гъста супа. Добавя се масло и копър и се сервира със запечени в масло хлебни кротончета.
3. Или - запържва се пресен лук (1 малка връзка), 1 чаша ориз, 3-4 картофа, 1-2 моркова 1 тиквичка (ако има)- на дребни кубченца, 1 чаша сварен грах, магданоз, джоджен, сол и черен пипер, каймата накрая. Долива се топла вода и се вари на слаб котлон докато набъбне и омекне ориза и уеме водата. Добавят се 1-2 сварени и нарязани яйца. )Така сварена сместа може да стои в хладилник и за другия ден). Необходим е съд (формичка) с обем на 1 порция и с обло дъно- гювече, или супена купичка. С помощта на такъв съд се оформят купчинки като се пълни съда и се обръща в намазнена тава. Купчинките се намазват с разбито яйце с настърган кашкавал и се запичат във фурната.
Зелените и млечните салати са много подходящи.
| |
| |
|
|
|