|
Тема |
Re: Френска ЛУЧЕНА СУПА [re: SUNY] |
|
Автор |
Meчo_Пyx (Пухкавичък) |
|
Публикувано | 15.05.05 17:20 |
|
|
Ето още дна рецепта, която не е много по-различна, от тази, която dexter_sum ти е дала, само ще добавя една тънкост при приготвянето на супата.
50 гр масло
1 с.л. зехтин
1 кг стар лук, нарязан на много тънки кръгчета
около 1,2 л бульон пилешки или телешки
1/2 ч.ч. сухо шери
за всяка порция супа по една филийка франзела
около 40 гр настърган пармезан
около 120-130 гр много ситно настърган чедар или грюйер
1 с.л. много ситно нарязан магданоз
Загряваш зехтина и маслото в широк и дълбок тиган, добавяш лука и го пържиш около 45 минути, че и повече. Ето това е което иска тази супа. Лукът да омекне много хубаво и да се карамелизира леко. От тук се получава специфичния й аромат. Става на каша, това, да не те притеснява.
След това добавяш бульона, шерито (вкъщи никой не пие такова чудо, специално за супа не купувам, така че слагам бяло вино), ако ти се струва, че е много гъста, добавяш и вода. Оставяш всичко да кипне, намаляваш котлона, похлупваш и оставяш да къкри около 30 мин. Опитваш как е на сол, щото ако ползваш готов бульон, няма нужда да солиш обикновено, но ако е пресен, преценяваш.
Междувременно подреждаш филийките на предварително загретия грил. Печеш от едната страна и обръщаш, като изпечената вече страна, поръсваш обилно с пармезана. Държиш на грила докато се постопи сиренеро и стане хрупкава филийката.
След като разсипеш в купички супата, поставяш по една филийка със сиренето нагоре, поръсваш с чедъра и магданоза, поръсваш черен пипер, ако искаш и сервираш.
Ние я харесваме и честичко я готвя.
|
| |
|
|
|