|
Тема |
Re: Френска ЛУЧЕНА СУПА [re: SUNY] |
|
Автор |
dexter_sum (Bladerunner) |
|
Публикувано | 13.05.05 14:10 |
|
|
Парижка лучена супа (Gratinee des Halles)
Продукти за 4 души
- 800 грама лук
- 40 грама масло
- 4 супени лъжици олио
- 20 грама сухо бяло вино
- 25 грама брашно
- 1 китка зелени подправки, обикновено магданоз, тим и розмарин (bouquet garni)
- 80 грама сирене грюйер
- 8 филии хляб
- готварска сол
- млян черен пипер
Приготовление
Обелете лука и го нарежете ситно.
Загрейте олиото и маслото в голяма тенджера.
Прибавете нарязания лук и го запържете, докато придобие златист цвят, като бъркате леко.
Добавете бялото вино и захлупете, като оставите сместа да ври на слаб огън около 30 минути. Бъркайте леко от време на време.
След това добавете брашното(през сито) и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес, след това добавете 1 л. вода или бульон и зелените подправки. Продължете да варите на слаб огън 15-20 минути.
Преди да свалите от огъня, посолете, но леко, заради грюйера и добавете черния пипер.
Разпределете супата в четири купички.
Върху супата сложете по 2 филийки, върху тях поръсете настъргания грюйер.
Купичките се запичат във фурна, точно под реотаните, докато сиренето се разтопи добре и започне да придобива златист цвят.
Супата се сервира гореща. Преди да сипете супата в купичките, може да добавите смес от три желтъка и мадейра или порто, като при тази процедура тенджерата трябва вече да е свалена от огъня.
И един цитат от Ларус, няма да го превеждам, за по-автентичен вкус на супата:
"Alors que la soupe a l'oignon est lyonnaise d'origine, la gratinee est parisienne, traditionnellement servie dans les bistrots de Montmartre et du quartier des Halles, ou l'on soupe tard. C'est en effet le petit plat chaud des noctambules au petit matin, pour parer les mauvais effets de la "gueule de bois". (махнах ударенията, защото излизат на маймуници).
Nequaqua vacuum, казала жабата и цопнала в гьола.
Редактирано от dexter_sum на 13.05.05 14:30.
|
| |
|
|
|