|
Тема |
За киселото мляко |
|
Автор |
Alphecca (скитник) |
|
Публикувано | 04.05.05 14:16 |
|
|
2002-12-05 09:15:11+02
ПЛОВДИВ
Киселото мляко все по-малко прилича на типичния български продукт, показва анализ на 8 марки, след взети от магазинната мрежа на Пловдив проби.
Половината от изследваните млека “Данон”, “Родопея”, “Алпина” и “Тотал”, са заквасени със стрептококови закваски, т. е. в тях липсва бацилът Lactobacilus Bulgaricus, който придава типичния вкус и здравословни качества на българското кисело мляко.
Освен това в “Данон”, “Родопея” и “Алпина” са открити стабилизатори желатин, пектин и нишесте. Микрофлората на останалите 4 марки “Фибела ”, “Млечен път” Нова Загора, “Маркели” и “Елена”, е отговаряла на типичните показатели на българското кисело мляко, според протокола от анализа.
Закваските, които съдържат само стрептококови бактерии, произвеждат по-малко количество млечна киселина и удължават трайността на продукта, поясни Радка Власева от катедра “Технология на млякото и млечните продукти” във ВИХВП. Все по-често производителите предпочитат да влагат вносни закваски, макар че са по-скъпи.
Обяснението е, че българският бацил изисква строго спазване на технологията, личната и производствена хигиена.…
А на вас кое ви е любимото кисело мляко и изобщо имате ли такова от продуктите предлагани на пазара? Аз определено не мога да забравя вкуса на млякото, което баба ми заквасваше.....
Правете любов, а не война.
|
| |
|
|
|