Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:59 16.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Защо за мен готвенето е като... [re: бypkaнчe]
Автор Eдин (такъв)
Публикувано27.04.05 16:50  



Става дума само за забулените яйца, а не за останалата част от рецептата. Аз споменах за два негативни ефекта, които им пречат да станат добре. Те се неутрализират донякъде по следния начин:

1. Кипенето на водата разваля формата на яйцето и разпръска белтъка. Поради това в момента, в който се слагат яйцата, съдът се маха от огъня или пък огънят се намалява, докато кипенето престане. Не се слагат по много яйца на един път, за да не свалят много температурата на водата. След малко, когато белтъкът коагулира от външната страна и яйцата изплуват, съдът се покрива с капак и огънят се изключва.

2. Падането на яйцето отвисоко му помага да се "разпльокне". Но и не става да счупиш яйцето току над водата, защото там е твърде горещо, а и може да те изпръска вряла вода по ръцете. Затова е удобно да се използва помощно средство, например черпак или друг подобен уред. Яйцето се счува в черпака, след което черпакът се потапя във водата и яйцето нежно се "излива" от него. Може да се използва и набор от подходящи малки съдчета -- например разлати чашки за кафе.

Ако човек си направи количество такива яйца, може да ги залее с вода в някакъв съд и да ги държи най-много 2-3 дни в хладилника. Така може да се спести ритуала със забулените яйца при всяко готвене и да се използват в продължение на няколко дни за различни рецепти. Но преди изпозлване яйцата трябва да се загреят много добре, за да се избегне всякакъв риск.

Някои други правила: Солта и оцетът се добават след завирането на водата. Колкото са по-пресни яйцата, толкова по-добре се забулват.

Има и други чалъми, които аз не съм използвал. Например да се потопи всяко яйце за 10-ина секунди във врящата вода, след като тъпата му част е била пробита с карфица, и чак тогава да се извади и да се счупи.

Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Защо за мен готвенето е като... desykv   22.04.05 12:24
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Иpeтo   22.04.05 13:14
. * Нещо полезно и вкусно, хем и за бебето да става... desykv   22.04.05 17:17
. * Re: Нещо полезно и вкусно, хем и за бебето да става... бypkaнчe   22.04.05 18:43
. * Ей, бурканче!!! desykv   22.04.05 19:03
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Sapiens   22.04.05 14:31
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   22.04.05 15:05
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Sapiens   22.04.05 18:37
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   23.04.05 10:28
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Sapiens   23.04.05 13:39
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   23.04.05 14:19
. * Re: Защо за мен готвенето е като... anbra   22.04.05 23:35
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Sapiens   23.04.05 00:49
. * Re: Защо за мен готвенето е като... anbra   23.04.05 07:09
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Teди   22.04.05 16:46
. * Re: Защо за мен готвенето е като... suzan72   22.04.05 17:13
. * Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! desykv   22.04.05 17:32
. * Re: Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! Jennifer   22.04.05 17:48
. * Re: Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! Иpeтo   22.04.05 18:12
. * Re: Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! бypkaнчe   22.04.05 18:37
. * Re: Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! Иpeтo   22.04.05 18:41
. * Re: Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! Гинec   22.04.05 21:30
. * Re: Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! Sapiens   22.04.05 22:45
. * Re: Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! Гинec   23.04.05 20:41
. * Тази дума страшно ми хареса!!! desykv   24.04.05 14:03
. * Re: Тази дума страшно ми хареса!!! Sapiens   24.04.05 15:20
. * Re: Тази дума страшно ми хареса!!! Eдин   24.04.05 15:56
. * Re: Теди и Сузан, много ви благодаря за рецептите!!! Sapiens   22.04.05 18:45
. * Re: Сузан72.. fortuna_   23.04.05 22:17
. * Re: Сузан72.. suzan72   25.04.05 09:45
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Jennifer   22.04.05 17:42
. * Re: Защо за мен готвенето е като... pety   23.04.05 20:31
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Гинec   23.04.05 20:48
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   24.04.05 09:20
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Гинec   25.04.05 15:20
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   25.04.05 15:30
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Гинec   25.04.05 16:48
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   25.04.05 17:38
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Гинec   25.04.05 18:46
. * Re: Защо за мен готвенето е като... nelka   26.04.05 01:49
. * Re: Защо за мен готвенето е като... pety   27.04.05 15:17
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Гинec   27.04.05 21:06
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   24.04.05 15:51
. * Re: Защо за мен готвенето е като... pety   27.04.05 15:19
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   27.04.05 15:44
. * Re: Защо за мен готвенето е като... бypkaнчe   27.04.05 15:50
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   27.04.05 16:50
. * Re: Защо за мен готвенето е като... бypkaнчe   27.04.05 18:22
. * Re: Защо за мен готвенето е като... alys   27.04.05 18:48
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Eдин   27.04.05 19:56
. * Re: Защо за мен готвенето е като... pety   28.04.05 21:52
. * Re: Защо за мен готвенето е като... Гинec   27.04.05 21:11
. * Re: Защо за мен готвенето е като... alys   25.04.05 16:50
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.