|
Тема |
Re: Телешки Джолан [re: Almira] |
|
Автор |
Sapiens (ex Sapiens-s-s) |
|
Публикувано | 22.04.05 19:15 |
|
|
Само джоланът, обаче. Без сол.
След като се свари добре, изсипваш в тавичка месото, свалено от костите, изсипваш и 3,5 чаши от бульона, посоляваш, слагаш десетина зрънца черен пипер и 3-4 бахар (аз си играя и леко ги спуквам предварително, мисля че става по-добре, но спокойно можеш да си ги пуснеш просто вътре).
Измиваш много добре, докато спре да пуска бяла вода, 1 чаша ориз и го изсипваш около месото в тавичката.
Слагаш в загрята фурна, по средата на фурната, на температура 220 - 250° и печеш до завиране на бульна отново.
Когато видиш, че бульонът е заврял, намаляваш температурата до 120° или някъде там (просто прещракваш ключовете за горе и долу от 4 на 2 ) и продължаваш печенето още 20 мин.
Изключваш нагряването без да изваждаш гювеча и го оставяш в горещата фурна още 15 мин.
Изваждаш, сервираш и приемаш похвалите без да се изчервяваш.
Може, но само от удоволствие.
Същото може и да стане в тенджера, също е много вкусно, но на мене в тавичка винаги ми е харесвало повече.
Ако обичате люто, при печенето в тавичката можеш да добавиш 1-2-3 пресни люти чушленца.
 
|
| |
|
|
|