Освен със съвети, които явно не ти варшат работа, опитвам се да ти помогна с моя архив от бързи и "бързи" рецепти, събрани по мое усмотрение от публикуваните тук, в клуба.
Надявам се, че авторите им няма да ми се разсърдят, че ти ги давав без да съм ги питал...
Бързи ястия с картофи
Рецептите ми харесаха, освен това твърде много от жените, посещаващи клуба са (по-скоро по принуждение) фенове на бързите яденета.
КАРТОФИ С КАЙМА
====================
150 гр. картофи се варят с кората, 75 гр. телешка кайма се задушава с 1 с.л. олио.
Прибавя се една червена чушка, нарязана на парченца, 50 гр. праз и обелените картофи.
Ястието се задушава до омекване.
КАРТОФИ С ИЗВАРА
====================
150 гр. сварени картофи, нарязани на кръгчета се заливат със смес от 100 гр. извара, 1-2 с.л. прясно мляко и сол.
Прибавя се половин нарязана краставица и ситно нарязан копър.
КАРТОФИ СЪС СИРЕНЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
=================================
150 гр. картофи се обелват, нарязват се и се смесват със 150 гр. ситнонарязано зеле.
Задушават се с 1 с.л. олио или зехтин и 1/2 ч.чаша вода, докато омекнат.
Прибавят се 30 гр. настъргано сирене или кашкавал и половин връзка нарязан магданоз.
КАРТОФИ ОМЛЕТ
==================
150 гр.сварени и обелени картофи се нарязват, смесват се с 50 гр. нарязан наситно праз и се задушават леко с 1 с.л. олио.
Към тях се прибавя смес от 1 яйце, 1 с.л.вода, сол и ситнонарязан копър.
Омлетът се запържва в тефлонов тиган и от двете страни до златисто.
КАРТОФЕНА СУПА
=================
150 гр. картофи, 150 гр. карфиол и 50 гр. лук се нарязват и се сваряват в 2 л. вода.
Зеленчуците се изваждат, пасират се и се разреждат с 1-2 с.л. прясно мляко.
Прибавя се 50 гр. ситнонарязана шунка.
Разрежда се с бульона, оставя се да заври.
При сервиране супата се поръсва със ситнонарязан магданоз.
Като допълнение от мене - за да стане още по-бързо, картофите могат да бъдат сварени в микровълнова фурна.
Успех!
Тема Макарони със сирене
Автор Eдин (такъв)
Публикувано 03.11.04 23:30
Какво ядохме тази вечер:
1 с.л. масло или маргарин
1 средно голяма глава лук, нарязана наситно
1/4 чаша брашно
1 чаша мляко
1 чаша пилешки бульон
350 г настъргано сирене Чедар
1 с.л. Дижонска горчица
3 големи моркова, нярязани на тънки филийки
4 чаши броколи на розички
2 чаши карфиол на розички
1 1/2 чаши макарони
Червен пипер
Сол и смлян черен пипер
Разтапяме маслото в тиган на средно силен котлон. Запържаме в него лука. Добавяме брашното. Махаме от котлона и добавяме бавно и са разбъркване млякото и бульона. Усилваме котлона и връщаме тигана на него. Бъркаме, докато заври. Добавяме сиренето и горчицат, намаляваме огъня и бъркаме, докато сиренето се разтопи. През това време кипваме в 3 литра вода на силен огън и добавяме морковите, броколито, карфиола и макароните. Варим известно време без капак, докато зеленчуците и макароните поомекнат (около 7 минути). Изцеждаме добре, слагаме в паница и размесваме със сиреневия сос. Добавяме сол и пипер на вкус и поръсваме с червен пипер.
Тема Re: Набързо [re: anaili]
Автор Di2 (мама)
Публикувано 10.09.04 08:38
Хайде и аз да си кажа, макар че аз не работя, но като сме по цял ден с децата навън и се прибираме точно когато и съпругът ми и аз готвя нещо набързо. Винаги имам накиснати в марина някакви мръвки, та като се прибера включвам грила и слагам мръвките да се пекът.
През това време правя гарнитурата.
Грах от консерва, слагам за минута в микровълновата, като го извадя му слагам малко масло, счукан чесън и магданоз.
По същия начин правя и зелен боб от консерва.
Сурови зеленчуци като броколи, цветно зеле, сварявам в микровълновата, изваждам, изцеждам и им слагам масло и подправки разни.
Картофено пюре, за 15 минути сварявам нарязаните картофи в микровълновата, слагам масло и мляко и разбивам с пасатора.
Ориз със или без зеленчуци, пак в микровълновата правя за 20 минути.
Задушен спанак(фреш или замразен) на котлона със настърган морков, масло и счукани орехи.
Задушено накъсано на едри парчета зеле с настъргани моркови и соев сос.
Докато се прави гарнитурата, правя и салата.
Друго което правя са задушени накълцани на дребно мръвки със зеленчуци, с масло, сметана, или соев сос, настърган кашкавал.
Сирене по шопски в микровълнова, или сирене във фолио на скарата.
Нещо много вкусно което скоро открих, мързелив пататник, но това става бързо само ако имаш комбайн който да ти настърже картофите.
Пържени яйца всякакви, омлети с различни пълнежи.
Е това са миобщо взето нещата за 20-30 минути.
Здравейте
Всяка вечер след работа приготвям вечеря, ама се гледам да е нещо бързо,лесно,скара и т.н./прибирам се късно/.но вече на всички омръзна се "суха" храна.
Моля, ако имате идеи за някаква рецепта да ястие въ вид на манджа, което става бързо, моля помагайте
мерси
МИШМАШ В МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА
В чиния за сервиране ( без златен ръб!) се натрошава сирене и се загрява до разтопяване ( 3 мин. на пълна мощност ) в микровълнова печка.
Върху разтопеното сирене се чукват 2 яйца и леко се размесват със сиренето.
Загрява се отново до коагулиране ( побеляване и стягане ) на белтъка.
Отгоре се нарязват на парчета печени зелени чушки. Леко се посоляват (сиренето!) и се поливат със зехтин или олио.
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор Duhche ()
Публикувано 20.04.04 15:21
миш-маш
.. може и някой кремвирш да сложиш.. може със сирене...
фювечета също - с каквото има ;) ...
доматки и яйчица към тези задължително...
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Duhche]
Автор Mилeнa (Нерегистриран)
Публикувано 20.04.04 15:53
Благодаря ти за съветите, но за съжаление гюведжета, а и миш-маш правих наскоро,а и често ги приготвям-омръзнали са на околните, въпреки, че аз ги обожавам
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор Becи (сладкопойно)
Публикувано 20.04.04 16:19
Ами тогава запържи лук, доматки, червен пипер и налей вода. След като поври малко чукни вътре по две яйца на човек без да ги бъркаш и след 2-3 минутки посипи с магданоз и си готова.
Можеш да направиш топчета чорба - става бързо. Картофената яхния също е бърза манджа. Спанак с ориз и със заливка /малко бави миенето на спанака/. Кюфтета с доматен сос, скумрия на фурна с доматен сос - също става бързо, пилешки дробчета с лук става за 20 мин. във фурна. Ако се сетя за нещо друго ще пиша
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор aiti ()
Публикувано 21.04.04 12:48
Сърца от кренвирши
Количеството на продуктите зависи от бройката за изхранване. Та режеш кренвирша по дължина, ама не до края, обръщаш отрязаното и хващаш отгоре с клечка (става като сърце). Настъргваш кашкавал, смесваш с разбити яйца, гледай да не е редко, да не ти изтече и пълниш направените сърца. Слагаш по едно парче масло, малко черен пипер и тавичката във фурната на 180 °С за около 20 min и готово. Опитай, може да ви хареса.
Поздрави и добър апетит.
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор 1jena (Нерегистриран)
Публикувано 21.04.04 13:17
И от мен няколко варианта, щото от различни видове яйца често започваме да "кукуригаме"
1. Спагети със всякакви сосове;
2. "Домашна юфка" - става за около 10 мин. след завиране на водата
3. Готови сърмички от лозов лист
4. Печени, белени пиперки - 1-2 буркана пиперки; 300 гр. кремвирши (за предпочитане пилешки на "Градус"); 200-250 гр. сирене-натрошено; 4-5 яйца. Йена тенджера се намазва с масло; пиперките се цепват от една страна и с тях се облепя дъното и стените на тенджерата. Отделно нарязаните на кръгчета кремвирши се объркват с разбитите яйца и сирене и се изливат върху пиперките. Отгоре са покриват пак с пиперки. Долива се топла водичка и се слага да се запече на фурна около 20-30 мин (да изври водата и апетитно да се позачервят чушките). Яде се топличко.
Имаше и една рецепта с тиквички, но ще трябва да я потърся, че не я помня наизуст.
Приятен апетит !
Тема пиле на тефлонов тиган [re: Mилeнa]
Автор yanita (засмяна)
Публикувано 21.04.04 14:38
става много бързо и позволява безкрайно много комбинации:
още с влизането включваш котлона. докато си измиеш ръцете (евентуално и тези на децата, ако са малки) и нарежеш пилешото месо (аз купувам бяло месо, охладено), тиганът се е загрял. слагаш месото, добавяш малко соев сос и няколко лъжици сметана. докато се преоблечеш, месото се е сготвило. сипваш една консерва грах и започваш да подреждаш масата или да правиш салатата.
други комбинации: с гъби, с картофи (отнема повече време заради беленето), с броколи, със зеленчуков микс (замразен), със спанак (аз ползвам само замразен, за да пестя време), с ориз (добавяш повече вода, за да се сготви оризът), с маслини. подправките са според използваните добавки: копър, магданоз, босилек, мащерка...
ако искаш, можеш да сготвиш месото не в тиган, а в тенджера и да добавиш вода и повече подправки, за да се получи манджа със сос.
нашето гардже си е най-хубаво!
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор kopche (добро)
Публикувано 21.04.04 14:43
Сега първото, което ми идва на ум е: яйца по панагюрски.
Е, сега разбира се след Великден може и да са ви поомръзнали-това е разбираемо. Аз ти я казвам рецептичката, да си имаш идейка все пак.
Значи, трябват ти 5 яйца (не знам за колко човека ще приготвяш?- да има по 2-3 яйца на човек), кисело мляко-минимум кофичка-това е за 2-3 чинии, сирене-аз обичам повечко, чесън-смлян, червен пипер, сол, малко оцет.
Първо пускаш тенджерата да заври водата. Капваш 1-2 супени л. оцет в нея и малко солчица-така се стяга белтъка на яйцето и не се разтича. Когато водата заври, чукваш яйцата ниско над водата -долу-горе гледаш, да не са едно върху друго. Намаляш котлона. ако е много силен- го спираш- ако ти е за първи път остави го да си работи, аз си занм моя колко му е силата. Когато побелеят яйцата, обвият се целите в белтък-казва се още забулване; можеш да пробваш леко с вилица дали са достатъчно твърди -ги изваждаш с решетъчна лъжица, за да се отцеди водата от тях. Слагаш по 2-3 яйца във всяка чиния. Като преди това във всяка чиния си рапределила: киселото мляко, върху него сирене-натрошено, скилидка чесън-две (колкото обичате). след като поставиш отгоре яйцата- наръсваш малко червен пипер. По рецеприте пише да се облеят яйцата отгоре с запържен червен пипер в масло, но ми се вижда тежичко, та затова поръсвам само малко червен пипер.
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор Sapiens-s-s (добронамерен)
Публикувано 21.04.04 14:47
Постно или с месо?
Имаш ли микровълнова печка?
Колко минути искаш да отделиш за готвене, примерно?
За колко души ще готвиш?
Междувременно ще ти подхвърля една любима моя идея - "Салата Сумо":
САЛАТА "СУМО"
Изпържваш 1 кг. картофи на средно едри кубчета. Слагаш ги в голяма купа.
В малко мазнина се изпържват леко 6-8 филийки бекон, филе или по-нормален салам ( изобщо, прояви въображение, имаш в хладилника разни "остатъци", нали?). След изпържването всичко се нарязва на хапки .
В същата мазнина се изпържват 8-9 печени чушки, нарязани на едри парчета. След като се позапържат, се добавят 3 средни глави лук, нарязани на едри кубчета ( в този сезон идеално става 1 и 1/2 връзка пресен лук ). Посолява се и се задушава 5-10 мин. под капак.
Добавя се един стрък чесън на ситно или скилидка стар чесън, скчукан, 1 суп.лъж.ябълков оцет, може всякакъв, но аз ползвам само ябълков (произвеждам си го), 1 ч.л. Уорчестършийр соус или соев сос, малко черен и бял пипер.
Внимание : Соевият сос е доста солен, а белият пипер е доста по-лют от черния.
Сместа трябва да бъде сочна, а не препържена.
Добавят се 4 яйца без да се разбиват предварително и се оставят докато белтъка започне да побелява. След това внимателно се разбъркват, така, че яйцата да станат на "парцали".
Съвсем накрая се добавя малка щипка пресен или ( според сезона ) сух джоджен, може и магданоз.
Изпържените картофи още топли се осоляват леко, поръсват се с малко сладък и малко лют червен пипер и се объркват.
Към тях се добавят нарязаните хапки месо, сместа от чушките и яйцата, и една суп.лъж. масло или маргарин, по вкус.
Всичко добре се обърква и сладко-сладко се хапва.
Време за приготвяне - около 30 мин.
Пропорциите и вида на продуктите могат да се променят според сезона и вкуса.
Ако направиш и една огромна зелена салата, направо ще се пукнете от вкусно ядене, приготвено за 30-40 мин.
"Неназованите неща не променят смисъла си."
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор Жeни (Нерегистриран)
Публикувано 21.04.04 19:37
1. рибка на скара или пържена с гарнитура ...
2. панета всякакви кашкавал, пилешки дробчета, пилешки бутчета, сърца, език, обелени печени червени чушки, карфиол ...
3. пържен св. дроб, език, домати, подлучени тиквички, подлучени чушки ...
4. пълнени картофи, домати, чушки с кайма или яйца със сирене...
5. омлети всякакви: със зеленчуци, със шунка, бекон...
6. яйца с пресен лук, сирене или праз на тиган...
7. ризото месно, зеленчуково, въобще ориз с маслини и т.н....
8. ако предната вечер си сварила на бавен огън боб, то на следващия ден може да си напълниш чушки или да го запържиш с яйца на тиган, или на салата с лютеница и лук и т.н.
9. подлучен зелен фасул със сварени яйца или доматен сос...
10. всякакви спагети, нудълс (оризовите спагети) на салата с рачешки ролца, царевица, печени червени чушки, гъби, маслини, пресен лук, пупшено сирене...
11. бърза баница-клин със сирене и яйца или с кайма или със спанак, ако от предната вечер си направила тестото в хладилника...+ айранче ...
12. таратори с краставица, репички или друго, или студени супи като гаспачото...
Тема Re: Пиле със сирене [re: Mилeнa]
Автор ocean ()
Публикувано 22.04.04 04:26
Пиле със сирене
За 6 порции:
6 парчета бяло обезкостено пилешко месо
2 суп.л. лимонов сок
сол и черен пипер
домати - пресни(нарязани на малки кубчета) или пюре от изсушени домати (sundried tomatoes)
обикновено сирене
босилек
Пилешките гърди се слагат в предварително намазнена тавичка. Поръсват се с лимоновия сок, солта и черния пипер. Отгоре се слагат доматите, босилека и натрошеното сирене. Пече се на 180-200С около 35-40 мин. или докато е готово.
Тема Идейка :) [re: Mилeнa]
Автор Duhche ()
Публикувано 22.04.04 09:50
Хвани мъжа да ти помага малко с приготвянето.. и ще стане поне с 30% по-бързо!
Аз туй поне го прилагам доста успешно
Тема Re: Идейка :) [re: Duhche]
Автор минaвaщa (open-minded)
Публикувано 22.04.04 10:41
Аз не се намесих в тази тема, защото не обичам думата"на бързо" като става дума за готвене.Зa мен то си е освен удоволствие и ритуал.
Естествено то човек трябва да се съобразява с времето ,което разполага , затова и разбирам Милена пък и всички други, чието ежедневие е много натоварено и времето все не им достига.
Обаче много се впечатлих от твоята идея Duhche и т.к. много се развеселих не можах да се въздържа да не го отбележа
We will someday cross the
Rainbow Bridge together
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Жeни]
Автор french girl (dolce)
Публикувано 22.04.04 11:08
каква е тази манжица с подлучен зелен боб и сварени яйца!
Тема Re: Идейка :) [re: минaвaщa]
Автор пипи (Нерегистриран)
Публикувано 22.04.04 11:23
Купуваш охладено бяло пилешко. Нарязваш на малки парченца
и пържиш в масло, след това прибавяш пушено сирене, може и
малко синьо, чер пипер и е готово за 10 мин. При това е много вкусно.
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор 1 жeнa (Нерегистриран)
Публикувано 22.04.04 11:25
Още едно предложение.
В "Халите" поне на две места продават варено-запечени меса, включително език. Ако вземеш 2-3 броя език храниш 5 души у дома.
Нарязваш на филийки езика. В малка тенджерка се запържва леко една голяма глава лук с 4-5 лъжици олио. Добавяш един буркан белени домати (нарязани на парчета и те) - 10-12 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар и 1 дафинов лист. Оставяш поне 10 минути да покъкри докато правиш салатата.
После слагаш парчетата език в соса и още 1-2 минути ври.
Към соса по желание могат да се добавят чесън, нарязани мариновани гъби.
Става буквално за 20 минути при сгорещен котлон.
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: 1 жeнa]
Автор мepakлия (Нерегистриран)
Публикувано 22.04.04 11:35
И като прибавиш една бутилка червено вино (в никаъв случай домашно) и работата заспива
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: french girl]
Автор Жeни (Нерегистриран)
Публикувано 22.04.04 18:08
Задушаваш с няколко лъжици масло или зехтин зелен фасул, подправяш със счукани скилидки чесън, сол, копър по желание и сервираш със сварени яйца, нарязани на колелца или полумесеци отгоре. Може и с някакъв сос или крутони по желание...
ма Re: рецепта за бърза манджа [re: french girl]
Автор Жeни (Нерегистриран)
Публикувано 22.04.04 18:08
Задушаваш с няколко лъжици масло или зехтин зелен фасул, подправяш със счукани скилидки чесън, сол, копър по желание и сервираш със сварени яйца, нарязани на колелца или полумесеци отгоре. Може и с някакъв сос или крутони по желание...
Тема Re: Идейка :) [re: Duhche]
Автор Инa (Нерегистриран)
Публикувано 23.04.04 16:42
Здравейтер не прочетох всички идеи ,защото нямам време в момента ,но реших и аз да драсна едно бърза манджа. Купуваш от пазара тиквички, нарязваш ги на кубчета, добявяш нарязан пресен лук и ти запължваш. Като се запържат добавяиш няколко яйца като го разбъркваш добре. Накрая го поръсваш с копър и магданоз.
Да ви е сладко!!!
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор Emara (Нерегистриран)
Публикувано 24.04.04 08:06
Наскоро и аз търсех нещо бързо за приготвяне и от клуба ми попадна една супер, супер манджичка. Ще ти я напиша, за да не я търсиш.
Студентска манджа за тенджера под налягане – пиле с бира
Манджата става със всякакво месо. Мое да се сложат две пилешки бутчета или малко свинско.
Значи да кажем 2 пилешки бутчета. Около 800гр до 1 кг. картофи обелени и нарязани на едро картофи. Сол, мазнина и кимион на вкус. Полива се с поне 300 гр. бира. Захлупваш го и след 20 минути е готово. Елементарно вкусно.
Познавах човек, който твърдеше, че тази рецепта е с ким! При това слагаше около 1 пакетче ким. Аз лично не си падам много и го замених с кимиона, защото много обичам начинът, по който овкусява мръвките.
Страхотна е и става за нула време. Горещо ти препоръчвам да я пробваш.
За една седмица ме накараха да я сготвя два пъти в къщи
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор Жeни (Нерегистриран)
Публикувано 21.04.04 19:37
1. рибка на скара или пържена с гарнитура ...
2. панета всякакви кашкавал, пилешки дробчета, пилешки бутчета, сърца, език, обелени печени червени чушки, карфиол ...
3. пържен св. дроб, език, домати, подлучени тиквички, подлучени чушки ...
4. пълнени картофи, домати, чушки с кайма или яйца със сирене...
5. омлети всякакви: със зеленчуци, със шунка, бекон...
6. яйца с пресен лук, сирене или праз на тиган...
7. ризото месно, зеленчуково, въобще ориз с маслини и т.н....
8. ако предната вечер си сварила на бавен огън боб, то на следващия ден може да си напълниш чушки или да го запържиш с яйца на тиган, или на салата с лютеница и лук и т.н.
9. подлучен зелен фасул със сварени яйца или доматен сос...
10. всякакви спагети, нудълс (оризовите спагети) на салата с рачешки ролца, царевица, печени червени чушки, гъби, маслини, пресен лук, пупшено сирене...
11. бърза баница-клин със сирене и яйца или с кайма или със спанак, ако от предната вечер си направила тестото в хладилника...+ айранче ...
12. таратори с краставица, репички или друго, или студени супи като гаспачото...
Тема Re: Какво ще готвите днес и утре? [re: Emara]
Автор Жeни (Нерегистриран)
Публикувано 27.04.04 15:32
Сварих едно пиле и от бульона - пилешка супа с картофи, моркови, фиде, магданоз на едро; от разфасофката - пиле с бял ориз на фурна; можеше и пиле фрикасе, но вкъщи този път си промениха традиционното желание;
- от бялото месо - пилешки кюфтенца с кашкавал и гарнитура утре; можеше и каша, но децата ми вече не я обичат, станаха "мъже"
Тема Re: Какво ще готвите днес и утре? [re: Emara]
Автор yanita (засмяна)
Публикувано 27.04.04 16:41
ето снощната бърза манджа:
задуших пресни картофи, лук, грах и ситно нарязано пилешко месо с малко масло и вода. добавих няколко лъжици заквасена сметана, малко черен пипер, босилек, копър и сол. докато нарежа салатата, манджата беше готова.
в петък ще празнуваме рождения ден на дъщеря ми и ми се ще след като си тръгнат нейните съученици, да спретна вечеря за бабите. та ми хрумна следното: пилешки бутчета (само долната част), запечени (по-точно препечени) с масло и гъби. отделно броколи и/или брюкселско зеле - задушени и запечени с кашкавал. бързо, лесно и не трябва да си до печката през цялото време.
огладнях!
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор Лokyмka (диетична)
Публикувано 02.05.04 20:40
1. Гъбена супа - задушаваш малко лук и моркови, като омекнат слагаш малко червен пипер, добавяш вода и като кипне слагаш ориз и след 10-на минути гъбите. Посоляваш, малко чер пипер и след още 10 мин. е готово. Поръсваш с наситнен копър и това е.
2. Зеленчукова супа - аналогично се приготвя, като продуктите са според каквото имаш - лук, картофи, моркови, чушки, тиквички, грах...
3. Ориз с тиквички /или с коприва, лапад, гъби....варианти много/
По принцип най-бързо става в тенджера под налягане - и то точно разни яхнийки. Пък е и лесно - слагаш продуктите, затваряш и засичаш времето. Намери си една книжка с рецепти за такава тенджера и проблема ти е решен. Пък е и много икономично и здравословно
Тема Re: Бърза баница [re: Mилeнa]
Автор queenmabb (на сънищата)
Публикувано 09.05.04 09:16
Разбиват се 4 яйца и последователно се добавят:
Половин кофичка кис. мляко с половин ч.л. сода бикарбонат
250 гр. натрошено сирене (не настъргано, че много се стапя)
5 суп. л. олио или разт. масло
14 с.л. брашно
Изсипва се в тавичка и се пече 20-30 мин на добре загрята фурна (200) докато отгоре стане кафяво.
Идеална е за закуска в събота и неделя например, някой път я правя докато още спя така да се каже. Слагала съм и нарязан кренвирш вътре.
Също се сещам за пържени картофи с яйца - Пържат се картофи може на кубчета или нормално нарязани. Когато са готови се отцежда почти всичкото олио и се добавят 3-4 яйца, които се бъркат с картофите, докато се изпържат. Това май е по гръцки.
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор Eдин (такъв)
Публикувано 09.05.04 13:30
Имам една дежурна "рецепта" - вкусно, питателно, класическо, не е сухо. Винаги държа в килера по няколко буркана или кутии с бял или кафяв зрял боб. Ако са свършили, отскачам до магазина за 5 мин. После го правя пържен: Запържва се лук и евентуално моркови в малко олио, добавя се лъжица брашно, след като се позапържи, лъжичка червен пипер и се досипва бурканът с боб, заедно със течността. Може да се добави вода или бульон, ако го искате по-рядък. Аз винаги добавям домати - от кутия или един накълцан на ситно пресен домат. Лъжичка вегета. Оставям до 5 минути като редовно разбърквам (много обича да загаря). Лъжичка подправка за зрял боб (или подправки по избор - джоджен задължително). Сол. Изключвам котлона. Общо - не повече от 25 мин. с ходенето до магазина, ако нямате боб.
Към него - бяло саламурено сирене, затоплени кремвирши или салам, сланина. Може и други неща, но според мен тези са най-вкусни.
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор Anxella (позната)
Публикувано 09.05.04 20:02
ПУДИНГ С КАЙМА
Каймата е омесена като за кюфтета.
/Количеството и подправките, както и кога и кой ще я умеси- решавате вие./
Дъното на една тава се намазва с лютеница.
Разстила се един пласт кайма.
Плънка-каквото имате-кремвирши на кръгчета, гъби,кисели краставички, и др. по- ваш избор.
После се разстила на още един пласт, останалата кайма.
Пече се и преди да се извади, настъргваме отгоре малко кашкавал.
Изключваме фурната и го оставяме да изстине вътре.
Гарнитура- каквото се сетите.
Реже се на тортени парчета, ако тавичката е кръгла.
Тема Телешки пържоли от гърди - как?
Автор abot (ex Bet) ()
Публикувано 05.05.04 09:49
Здравейте, и помощ! Ще имама гости довечера, бях се заблудила, че във фризера имам свински пържоли ... ама не. Само телешки, от гърди. Как да ги приготвя, ама аламинут. Може ли да ги начукам, осоля, поръся обилно с черен пипер и лимонов сок и да ги изпължа в тиган? Няма ли да стане много сухо? И колко време трябва да се пържат? А за гарнитура какво?
Много благодаря предварително - знам, че имате адски ценни идеи.
Тема Re: Телешки пържоли от гърди - как? [re: abot (ex Bet)]
Автор Глaднa (Нерегистриран)
Публикувано 05.05.04 10:21
1-ви вариант
начукани,поръсени с подправки и панирани
с паста патафри
2-ри вариант
отрязани много тънко и начукани до полупрозрачност,подправки и слепени две по две като между тях се слага тънко парче кашкавал и отново пане.
Тема Re: Телешки пържоли от гърди - как? [re: abot (ex Bet)]
Автор Глaднa (Нерегистриран)
Публикувано 05.05.04 10:57
Продават готови смеси,купи си от тях и готово!
Телешкото е сухо и панирано става много добре.
За гарнитура- пресни картофи се измиват много добре и без да се белят се разрязват на две/големината им да е горе долу еднаква/,поставят се с разрязаната част надолу в тавичка с разтопено и посолено масло и се пекат.
Не пести маслото!Вода не се слага,а след като се извадят от фурната за няколко минути се слагат в йенска тенджера и се поръсват с копър.
Тема Re: Телешки пържоли от гърди - как? [re: abot (ex Bet)]
Автор Di5 ()
Публикувано 05.05.04 20:37
Ето и от мен: запържват се в тиган с мазнина първо няколко нарязани на по едри парченца скилидки чесън, след което се изваждат и в мазнината се слагат начуканите телешки пържоли, да се позапържат от двете страни, след това се връща чесъна отново в тигана и се налива вино, до нивото на пържолите, слага се капака и се оставя да се задушат докато поизври виното. Слагаш каквито подправки обичаш и имаш в наличност
Въобще не става сухо.
Тема Re: Телешки пържоли от гърди - как? [re: Mишo Шaмapa]
Автор abot (ex Bet) ()
Публикувано 07.05.04 11:40
Ми знам ли, аз съм вегетарианка и не ги разбирам частите на животните. Така пишеше на опаковката от Метро - $Телешки пържоли от гърди$.
А сега да ви кажа как ги направих и станаха чудни.
Начуках ги много добре и ги посолих и сложих черен пипер. Отгоре обилно изстисках лимонов сок. Не съм ги чакала да се мариноват.
Взех една йенска тенджера, покрих дъното с олио и започнах да редя ред пържоли, върху всака пържола по 1 триъгълниче топено сирене, и пак пържоли и пак сирене (около 8-9 бяха). След което ги залях с половин кофичка кисело мляко, резредено с вода до айрян. Сложих ги в предварителнозагрята фурна на 220 градуса и пекох 2 часа и 15 мин.
Гостите казаха, че не са яли толкова сочни телешки пържоли. Те наистина се разпадаха почти като ги сервирах.
Ако искате - пробвайте!
П.С. Гарнитурата беше картофено пюре.
Продукти : картофено пюре , вода- 600 мл, яице- 1бр,лук, 50гр,масло 500 гр,кайма 400 мл.,олио 500гр ,грах(пресен или замразен) 150гр,сол,черен пипер на вкус .запържваш лук +кайма на силен оган за кратко.Поръсваш със 1 суп. лъжица брашно+сол+черен пипер +морков +грах +водата . Оставете да се задуши . Към изстиналото пюре прибавете яйцето . В намазана тава се слага запържената смес от каймата и зеленчуците ~отгоре прибавете картофеното пюре и го разпределете навсакъде да покрие зеленчуците . Може да се украси с част от пюрето със шприц отгоре , или настъргваш малко кашкавал или сирене, но може и без тях .Ако решиш да слагаш кашкавал, леко се запича в загрята фурна .Правила съм това ястие много пъти ,за мен е разкошно .Ако обичате повече зеленчуци, може и да ви хареса . Добър апетит !
ПУДИНГ С КАЙМА
Каймата е омесена като за кюфтета.
/Количеството и подправките, както и кога и кой ще я умеси- решавате вие./
Дъното на една тава се намазва с лютеница.
Разстила се един пласт кайма.
Плънка-каквото имате-кремвирши на кръгчета, гъби,кисели краставички, и др. по- ваш избор.
После се разстила на още един пласт, останалата кайма.
Пече се и преди да се извади, настъргваме отгоре малко кашкавал.
Изключваме фурната и го оставяме да изстине вътре.
Гарнитура- каквото се сетите.
Реже се на тортени парчета, ако тавичката е кръгла.
Ето нещо,което научих от свекърва си наскоро:
В тавичка слагаш малко олио,кръгчета лук,отгоре буркан печени чушки-редиш ги цели и в/у тях заливаш разбити 2 яйца,кисело мляко и сирене.Аз слагам и малко вода,за да стане по-сочно.Мяташ във фурната за 15-20 мин и готово.По желание можеш да настържеш отгоре и кашкавал,малко преди да го извадиш.Много вкусно става и се приготвя максимум за 30 мин.
Друго,което правя е ориз с каквото има в микровълнова.Запържваш ориза с малко лук,заливаш с гореща вода и го оставяш да заври.Слагаш гъби,салам,някакво пушено месо,каквото има.Като заври,мяташ в МВ и за 10-15 мин е готово.
Друго,което правя е някакво месо или сирене във фолио.
Също интересна рецепта-твърдосварени яйца ги обвиваш в кайма,топиш в яйца и галета и ги изпържваш,после ги запичаш във фурната за десетина мин.
Добър апетит!
Ето едно лесно и изключително вкусно предложение:
4 пилешки гърди
200 мл течна готварска сметана
2 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
1 с.л. горчица
1 пак. суха крем-супа от гъби /за 1 л вода/
1 печена пиперка
2 с.л. текила
1 парче целина
Към сухата супа сипваме 500 мл вода и сметаната. Лукът, чесънът, целината и пиперката се пасират на пюре и се прибавят към супата. Слагаме горчицата, текилата и всичко се разбърква.
Върху гърдите се правят леки нарези във вид на ромбове /като виенски шницел/ и се поръсват със сол, чер пипер и други подправки на вкус. Аз използвам пилешката подправка на KOTANYI. Месото се подрежда в тавичка с костта надолу и се залива със соса /при печенето той се сгъстява/. Печем 40-50 мин. при 170 градуса.
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: Mилeнa]
Автор KaтИ. (мама)
Публикувано 11.05.04 16:57
Ето нещо,което научих от свекърва си наскоро:
В тавичка слагаш малко олио,кръгчета лук,отгоре буркан печени чушки-редиш ги цели и в/у тях заливаш разбити 2 яйца,кисело мляко и сирене.Аз слагам и малко вода,за да стане по-сочно.Мяташ във фурната за 15-20 мин и готово.По желание можеш да настържеш отгоре и кашкавал,малко преди да го извадиш.Много вкусно става и се приготвя максимум за 30 мин.
Друго,което правя е ориз с каквото има в микровълнова.Запържваш ориза с малко лук,заливаш с гореща вода и го оставяш да заври.Слагаш гъби,салам,някакво пушено месо,каквото има.Като заври,мяташ в МВ и за 10-15 мин е готово.
Друго,което правя е някакво месо или сирене във фолио.
Също интересна рецепта-твърдосварени яйца ги обвиваш в кайма,топиш в яйца и галета и ги изпържваш,после ги запичаш във фурната за десетина мин.
Добър апетит!
Тема Re: Печено пилешко със сметана [re: Mилeнa]
Автор Stefanie (непознат)
Публикувано 11.05.04 19:56
Ето едно лесно и изключително вкусно предложение:
4 пилешки гърди
200 мл течна готварска сметана
2 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън
1 с.л. горчица
1 пак. суха крем-супа от гъби /за 1 л вода/
1 печена пиперка
2 с.л. текила
1 парче целина
Към сухата супа сипваме 500 мл вода и сметаната. Лукът, чесънът, целината и пиперката се пасират на пюре и се прибавят към супата. Слагаме горчицата, текилата и всичко се разбърква.
Върху гърдите се правят леки нарези във вид на ромбове /като виенски шницел/ и се поръсват със сол, чер пипер и други подправки на вкус. Аз използвам пилешката подправка на KOTANYI. Месото се подрежда в тавичка с костта надолу и се залива със соса /при печенето той се сгъстява/. Печем 40-50 мин. при 170 градуса.
Тема Хайде на аламинутитееее! [re: Mилeнa]
Автор BabaYaga (зла вещица)
Публикувано 17.05.04 17:49
Малко късно се включвам, но може би ще съм полезна и аз с моите "бързи манджи"
1. Не видях, сигурно го има, но и аз да кажа: печени кренвирши с кашкавалче (може да се замести с пушено сирене, синьо сирене, да се добави кисела краставичка) - разрязани надлъжно и в процепа се слага кашкавалът
2. Всякакви типове наденички, кренвирши и т.н. със следната гарнитура - полуготово картофено пюре (може и истинско, ако имате малко повечко време), и/или задушен грах - взимам от консервите на сторко, на една консерва 250 гр. - четвърт пакетче масло, в тенджерка и под капака, колкото да се разтопи маслото.
3. Броколи със сирена - един пакет замразени броколи стига за двама души. Изсипва се както е замразен, на пакет - половин пакетче масло. Включва се котлонът, слага се капакът и през това време се настъргва кашкавал, надробява се бяло сирене, по желание може да се сложат и други сирена. Като омекнат броколите (само внимавайте да не загорят - обикновено не става, но за всеки случай разбърквайте от време на време), се слага първо сиренето, отгоре кашкавалът - ако обичате по-солени неща, добавете малко сол, на мен специално ми е добре и така. Отново слагате капака и като се разтопи кашкавалът, махате от котлона и е готово за сервиране. В случай, че сте се разиграли - може да чукнете 1-2 яйца отгоре и да запечете във фурната.
4. За микровълнова или обикновена фурна - нещо подобно на гюведже, но с нарязано на парчета пушено пиле, гъби, кисели краставички и отгоре с пушено сиренце и/или кашкавал.
Никъде не споменавам подправки - тук почти няма начинаещи, така че ще се ориентирате
5. Картофена крем-супа - става страхотна, но още по-страхотна е на следващия ден - сваряват се 1-2 кг картофи (ако бързате, може и нарязани на парчета), пасират се и им се добавя сол на вкус. Към пасираните картофи се добавя мляко, смесено с вода (пропорцията на вкус, аз лично залагам повече на млякото). Отделно се запържват 2-3 супени лъжици масло, което се джисва в супата. Готово. Кротончетата - сами се оправяйте с тях
6. Зелен фасул - има един в буркани, много ми харесва. Значи, килограм картофи, нарязани като за яхния, се задушават. Като са вече почти готови, се прибавя бурканът зелен фасул (защото той всъщност си е сварен, но не е лошо преди това да го опитате, да прецените все пак колко още ще му трябва). Лично аз добавям кисело мляко, като го поднасям. Може и подлучено.
7. Пак задушени картофки, с копър и чесън
8. Пак задушени картофки, със запържен бекон на лентички и заливка от сметана.
Айде стига толкоз!
нарязваш сиренето на парчета ,каквито желаеш.Ако е солено ги потопяваш в гореща вода за 2-3 минути и оставяш да истинат.После панираш в гъстакаша от яйца и брашно,бира и галета по желание.Ядат се топли.
Тема Re: Панирани сиренца [re: bravata]
Автор 4avdar4e (добро дете)
Публикувано 25.05.04 13:00
Аз мога да отговоря само от гледане - мъжът ми е готвач. Специално сиренето го смесва със зелени подправки, омесва го на топченца и го мушва във фризера. След това се панират, както е описано в другия постинг. Така хем си остават кръглички, хем са адски вкусни.
Успех, щото аз не съм го пробвала лично!
Тема Re: Пълнени гъби [re: rъбka]
Автор fasulche (Нерегистриран)
Публикувано 26.05.04 12:55
Аз слагам ситно нарязан лук, топено сирене, кашкавал настърган, може и синьо сирене и сметана, ако имаш подръка, магданоз, черен пипер, малко чесън на прах и го обърквам и пълня гъбите.
Най-накрая слагам по една малка бучица масло във всяка гъбка.
Добър апетит!
Тема Re: чакам рецепта [re: Petyata]
Автор pepi* ()
Публикувано 27.05.04 10:15
В темата за панираните сиренца по долу не виждам нищо полезно, освен топчетата от сирене и подправки, които се слагат във фризера - много ми допадна, благодаря на 4avdar4e. Относно панировка от яйца, бира, брашно...... и галета е много общо казано, дайте по точно.
Тема Re: панирани кашкавалчета [re: pepi*]
Автор Лokyмka (диетична)
Публикувано 27.05.04 19:25
Незнам рецептата на Хепи, но имам сигурна рецепта от майстор-готвач Става и за сиренца, и за кашкавалчета, правила съм и хапки от пушено сирене, от пилешко филе - стават точно като бухтички, но трябва да се пържат в много мазнина и тя да е добре загрята. Рецептата е следната: 1 жълтък се разбива със 100 г бира и брашно докато се получи много гъста каша / миксера да оставя следи/. Отделно се разбива белтъка и внимателно се размесва с бирената смес с пръсти с кръгови движения. Не се бърка много - белтъка остава на бучици. Кубчетата кашкавал или каквото там правите се потапят в сместа и се пускат в горещата мазнина. Най-удобно е с ръце, ще се пооклепате, но си струва . Внимавайте да не прегорят, бързичко се пържат. Успех !
Тема Re: рецепта за бърза манджа [re: ProBily]
Автор Tihon (Undead Hexer)
Публикувано 04.07.04 11:10
Ергенско папане
И понеже навлизаме в сезона да доматите
Супа – доматена "Експрес"
Продукти:
1 бутилка доамтен сос; една четвърт пакетче краве масло; 1 препълнена чаена лъжичка брашно; 2 щипки захар; 2 щипки сол
Начин приготвяне:
Доматеният сок се слага да заври в тенджера, след което се прибавят солата и захарта. Брашното се размива в студена вода и се прибавя на тънка струя във врящата супа, като непркъснато се бърка за да не стана топчета. Оставя се да ври още 1 мин и се прибавя маслото. Може да се поднесе с пържени хлебни кубчета.
Веднъж обърках и вместо бутилка и половина доматен сос, налях бутилка доматен сос и половин бутилка сок от кайсии . Получи се "сладко -кисела супа", който си пада може да я пробва с малко количесто , аз лично си я изядох, но не съм я повтарял, просто не обичам такъв тип манджи...
Риба (тип "Ропотамо - ХИ")
500 гр филе от риба-замразена (мерлуза, хек, треска);
500 гр доматена гъст сок;
///1/2 буркан кисели краставички (нарязани на кубчета)+200 гр грах с моркови (от консерва или замразен)/// - а може тези двете да ги замениш със замразени зеленчуци за по-бързо;
3 супени лъжици мазнина (оливие или зехтин);
сол, черен пипер.
Рибата, както е замразена се измива и поставя или в глинен гювеч или в йенска тенджера (с капак) Посолява се със сол и черен пипер. Върху нея се поставят грах, моркови и кисели краставички. Залива се с доматения сок и с мазнината. Поставя се в студена фурна и се пече на 250 градуса над 30 минути. Когато е готова трябва да се е изпарила водата и да е останала на мазнина.
Понеже никога не знам кога ще ми се изтърсят приятели вкъщи, държа в камерата 2-3 пакета със замразени зеленчуци и няколко къса сурово месо / не телешко/ в постоянна готовност за задушаване... Става за около половин час, даже може ако имаш време и желание да добавиш накълцани с машинката /уф, как се казваше тази джаджа.../ прясно сварено яйце, лук, чесън, сирене/. Това последното го използвам като добавка и към абсолютно всяка салата, за която се сещаш /а ако искаш за да обереш влагата от яйцето и сиренето - добавяш и поизсъхнал хляб/
Аналогът на задушените зеленчуци са задушените картофи/ вече споменати по-горе:). Но при тях има белене и рязане . За по-бързо рязане продават /за около 10-15 лв/ едни рендета - нарязват катофите на тънко /- като в ресторантите и заведенията за бързо хранене. И без него него може, но спестява време/
Въпреки, че не обичам особенно пържено, все пак според "Закона на ягодите и рибите" - Зеленчуци с яйца
Продукти:
2 домата /зависи от големината/, 2 пиперки /пак зависи от големината/, 1 глава лук, 4 супени лъжици зехтин, зеле /2-3 листа/, 3-4 моркова, 2-3 скилидки чесън, 3 яйца, магданоз, сирене, сол
Начин приготвяне:
Пускаш да загрява котлона. Доматите се измиват обелват се и се нарязват ситно. Лукът, морковите и зелето се измиват обелват се и се нарязват ситно /аз свикнах да го правя с пасатора на 1-ца/. Пиперките се изчистват от дръжките и от семките, измиват се и се нарязват ситно. Зеленчуците се посоляват/ аз не соля/, разбъркват се и се пържат 15 мин в зехтина каот често се разбъркват. Яйцата се разбиват самостоятелно или със сиренето и се прибавят към зеленчуците. Слага се магданоз и се бърка около 2 мин или до изпаряване на соса – по вкус. Накрая ако не си сложила сирене, можеш да го добавиш.
Дано да е питателно и вкусно и за теб:)
 
|