Ами, напълно ги разбирам, по-цивилизованите народи...
Ние сме свикнали на карантия по-скоро от бедност и невежество.
Имам спомен от предишни години, когато само или почти само циганите купуваха масово карантия, беше си техен приоритет.
А това, че съдържат вредни вещества, че се концентрират, особено в черния дроб, разните лекарства и антибиотици в частност, това си е ясно.
И това, че са бъкани с холестерол, особено мозъкът, това на по-образованите хора също е ясно.
Имам спомени също от масовото използване на мас за готвене, което вече е почти атавизъм, поради по-голямата образованост на хората и масовото затлъстяване.
Ами, то не стига, че сме на едно от първите места в света по инсулти и инфаркти и по брой затлъстели на глава от населението, ами кусурът ни е и карантията.
Въпреки това, съвсем не считам, че трябва да се забраняват субпродуктите.
В крайна сметка всеки решава сам за себе си и за здравето си.
Защо тогава не забранят и цигарите и алкохола? Те да не са по-малко вредни?
Въпреки, че съм против холестеролосъдържащите продукти, не считам за особено вредно, ако хапнеш веднъж месечно една хубава шкембе-чорба, печен дроб на скара, шишче от бъбречета или мозък пане. По тази логика не трябва и да помисляме за яйца, камо ли за омлет за един човек от 5-6 яйца или дори за 2 -3 яйца по панагюрски...
Всичко винаги е било въпрос на мярка, както и това, че всяко прекаляване с нещо определено е вредно.
 
|