|
|
| Тема |
За постите: скариди на грил с цитрусов сос |
|
| Автор |
Eдин (такъв) |
|
| Публикувано | 15.03.05 18:16 |
|
|
|
2 портокала
2 праскови (може и от компот)
1 халапеньо накълцано наситно
2 с.л. червен лук и той наситно
1 скилидка чесън и тя наситно
1 ч.л. пресен розмарин -- и той
1 с.л. зехтин
750 г. средноголеми скариди
1 чаша пресен портокалов сок
1 с.л. зехтин
1 китка пресен розмарин без стъблата
5 скилидки чесън пресовани
1/4 ч.л. смлян черен пипер
Растителна мазнина
Настържете кората на портокала, обелете го, нарежете го на резени и после на по-дребни парчета. Обелете и нарежете прасковите (ей затова стават и от компот).
Разбъркайте заедно 2 с.л. от настърганата портокалова кора, нарязания портокал, прасковите халапеньото, лука, чесъна и зехтина. Покрийте и замразете.
Обелете скаридите и ги почистете.
Смесете останалата кора от портокал, сока от портокал, зехтина, розмарина, чесъна и черния пипер в плитка паница или в голяма пластмасова торбичка. Добавете скаридите. Покрийте или затворете. Изстудявайте за ок. 30 мин, като от време на време раздрусвате или обръщате скаридите.
Извадете скаридите от маринатата. Маринатата я кипнете на силен огън за 1 мин.
Сложете скаридите в ръчна скара, намазана с мазнина и ги изпечете в покрит грил на средно силен огън (170 до 200 градуса Целзий) по 5 мин. на страна, овлажнявайки ги с марината. Сервирайте с цитрусовия сос.
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
| |
| |
|
|
|