|
|
| Тема |
Огкрадната рецепта от друг клуб. |
|
| Автор |
Гинec (Ж) |
|
| Публикувано | 16.02.05 20:40 |
|
|
|
ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
Украинска.
Червеното цвекло се обелва и измива.
Измива се ама не дълго, че ще ще изтече "боята" (пигмента).
След това се надробява на кубчета по около 2-2.5 сантиметра.
Вари се докато може да се боцне с вилицата. С дафинов лист и черен пипер. И сол, разбира се, на вкус
Бульонът се отделя. По-късно ще ти кажа защо.
Парченцата цвекло (нали се разбрахме - червено) се накисват с надробен на ЕДРО лук в оцет. Престоява 24 часа в хладилника. Като се сипва и олио или зехтин. На вкус.
Едно кубче "пие" глътка ракия.
А сега бульона от цвеклото:
Нямаме такива готови продукти за да опиша как се правят "ушенца" по бйеларуски, полски или украински. Ще ми трябва цяла нощ.
Или как се прави украински борш...
Просто от тоя бульон си направете някаква супа. "Гладка" - без застройка. Примерно с малко фиде. Но по-редичка. Да не е като "манджа". Но задължително малко ситно надробено кисело зеленце. Ама много малко - колкото като подправка.
Подправките са ония от варенето на цвеклото. Може да добавите и други по ваш вкус.
Но най-накрая поне щипка девисил. Сух и стрит.
В Полша преди да вдигнат супата на всяка порция чукат по едно яйце и варят отново докато яйцето се свари "на твърдо".
ДОБЪР АПЕТИТ!
| |
| |
|
|
|