|
Тема |
Re: Телешко задушено [re: няkoя cи] |
|
Автор |
Elinceto (fly) |
|
Публикувано | 26.01.05 20:50 |
|
|
ТЕЛЕШКО ЗАДУШЕНО
-----------------------------
1кг телешко месо
1/2кг моркови
4-5 средно големи глави лук
1 буркан гъби (750гр)
150гр кашкавал
5с.л. домати (консерва)
чубрица
червен пипер
черен пипер
сол
Сварява се телешкото месо. Нарязва се на филийки. Лукът и морковите се нарязват на колелца. Задушават се. Към тях се прибавят доматите и подправките. Половината от месото се нарежда в йенска тенджера. Върху недо се подреждат гъбите, нарязани на едро. Изсипва се соса от морковите и лука. Отгоре се нарежда останалата част от месото. Пече се в умерена фурна около час и половина. Изважда се. Нареждат се отгоре филийки кашкавал и се запича.
ТЕЛЕШКО ЗАДУШЕНО В ГЪРНЕ
-----------------------------------------
700-800 г обезкостено крехко телешко месо, 1 кафеена чашка разтопено краве масло (или олио), 1 ч.л. червен пипер, 1 кафеена чашка бяло вино, 3 моркова, 4-5 картофа, 5-6 малки лукчета (балучка, арпаджик), 1 глава чесън, щипка суха стрита чубрица, 1 равна ч.л. счукан кимион, 1 равна ч.л. смлян черен пипер
Нарязваме месото на малки хапки, които пържим в мазнината, докато порозовеят - тогава поръсваме червения пипер и веднага наливаме 1 ч.ч. топла вода и бялото вино. Тази смес изсипваме в пръстено гърне, в което слагаме още нарязаните на кубчета моркови и картофи, целите обелени лукчета, скилидките чесън, чубрицата, кимиона, черния пипер и сол на вкус. Замазваме капака на гърнето с тесто и задушаваме на умерен огън час и половина.
|
| |
|
|
|