|
Тема |
Re: salata s rulca ot raci [re: matiya] |
|
Автор |
Znak (Удивен) |
|
Публикувано | 30.12.04 09:49 |
|
|
Нямам представа какво е това "рулца от раци", но ще ти дам моята рецепта за салата от раци. Рецептата е компилирана , т.е. оттук-оттам по нещо, но става много вкусна и е гвоздей на предястията. Прпорции няма, но като прибавяш вска съставка, пробвай как е на вкус и ти решаваш дали е станало добре.
Ще пропусна процедурите по варенето, почистването и отделянето на месото от раците (най-добре е с лангуста или лангустини).
Рачешкото месо (около 700 гр) се нарязва на малки парченца или се накъсва с ръце. Добавя се сол, черен пипер, щипка много лют червен пипер и наколко капки Табаско или сладко-лют китайски сос, лимонов ок, майонеза и малко сметана. Нарязват се 4-6 стръка зелен лук на много ситно, а при липса на такъв - стар лук се настъргва на ренде. Добавят се 10-15 маслини, също нарязани на ного ситно.
Към подправките може да се добави и 1 ч.л. горчица.
Лютото много подхожда на тази салата, защото рачешкото месо е сладникаво.
Консистенция на салатата - ако си решила да я поднасяш в чаши като коктейл-предястие, увеличаваш количеството на сметаната и майонезата, а ако си решила да я поднесеш в купа, като салата за предястие - съответно намаляваш.
Внимавай с маслините да не са горчиви. Веднъж така съсипах едно солидно количество рачешко месо.
Не се подвеждай от разни меко казано "модерни" рецепти с добавка на царевични зърна, картофи и какви ли не други пълнители. В салатата основният вкус трябва да дойде от раците, а не от другите съставки.
Салатата може да се приготви без лука и маслините (те не са задължителни).
Errare humanum est !
|
| |
|
|
|