|
Тема |
Re: извара [re: venii] |
|
Автор |
Znak (Удивен) |
|
Публикувано | 16.12.04 17:56 |
|
|
Една моя стара близка казва "Не се оплаквай, че нямате нищо за ядене у дома. Сирене имаш ли, хляб имаш ли и щом яйца яйца имаш , значи всичко е наред".
А при мен сирене има рядко (ламите много обичат сирене и го изяждат за броени часове), но извара винаги има. Сигурно физиологията на ламите е много особена - изяждат първо сиренцето, а после като няма сирене обръщат погледа си към изварата.
Най-обичаната смес от ламите е извара+майонеза+сол+чесън. Значи, ако си отглеждаш лами в къщи, прездложи им това пастетче. Омитат го за отрицателно време.
Другата обичана от ламите смес е извара+ситно нарязани маслинки + копър. Има същата участ.
А от сладките нещица - от личен опит да знаеш, че ламите много обичат смес от извара , ванилия и сладко/конфитюр. Това, ако го сложиш в палачинките, със сигурност 100 % да знаеш - ако не си опитала докато ги правиш, после няма да ти оставят дори една. Много егостичен вид са ламите, изяждат всичко и не оставят нищо след себе си.
Ето ти една чудесна румънска рецепта за пай с извара. Рецептата е изпробвана няколкократно и ламите много го обичат. Аливенци може да се приготви сладък и солен . Ако го правиш сладък, се прибавя 1/2 до 3/4 ч.ч. захар заедно с разбитите белтъци.
АЛИВЕНЦИ
------------------
250 гр извара (колкото по-мазна е изварата, толкова по-вкусно става). Ако изварата е много мокра, се оставя да се отцеди в тензухена торбичка за няколко часа.
3 с.л. сметана
1-2 с.л. масло
3 яйца
Сол на вкус
По 1 с.л. нишесте и брашно
1 ч.л. олио
Галета
1. Смесват се изварата, маслото, солта, сметаната и жълтъците от яйцата. Оставят се за около 10-15 минути настрана.
2. През това време се разбиват белтъците на плътен сняг и се добавя нишестето и брашното (ако го правиш сладък, прибавяш и захарта).
3. Двете смеси се разбъркват внимателно като се преобръщат с лъжица.
4. Изсипва се в тавичка обилно намазана с олио и масло и поръсена с галета. Пече се на умерена температура за около 20-30 минути.
Ламите също много обичат сръбска гибаница - сладка баница с извара.
Да ви е сладко!
!
|
| |
|
|
|