Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:34 07.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: извара [re: venii]
Автор Znak (Удивен)
Публикувано16.12.04 17:56  



Една моя стара близка казва "Не се оплаквай, че нямате нищо за ядене у дома. Сирене имаш ли, хляб имаш ли и щом яйца яйца имаш , значи всичко е наред".
А при мен сирене има рядко (ламите много обичат сирене и го изяждат за броени часове), но извара винаги има. Сигурно физиологията на ламите е много особена - изяждат първо сиренцето, а после като няма сирене обръщат погледа си към изварата.

Най-обичаната смес от ламите е извара+майонеза+сол+чесън. Значи, ако си отглеждаш лами в къщи, прездложи им това пастетче. Омитат го за отрицателно време.
Другата обичана от ламите смес е извара+ситно нарязани маслинки + копър. Има същата участ.
А от сладките нещица - от личен опит да знаеш, че ламите много обичат смес от извара , ванилия и сладко/конфитюр. Това, ако го сложиш в палачинките, със сигурност 100 % да знаеш - ако не си опитала докато ги правиш, после няма да ти оставят дори една. Много егостичен вид са ламите, изяждат всичко и не оставят нищо след себе си.

Ето ти една чудесна румънска рецепта за пай с извара. Рецептата е изпробвана няколкократно и ламите много го обичат. Аливенци може да се приготви сладък и солен . Ако го правиш сладък, се прибавя 1/2 до 3/4 ч.ч. захар заедно с разбитите белтъци.

АЛИВЕНЦИ
------------------
250 гр извара (колкото по-мазна е изварата, толкова по-вкусно става). Ако изварата е много мокра, се оставя да се отцеди в тензухена торбичка за няколко часа.
3 с.л. сметана
1-2 с.л. масло
3 яйца
Сол на вкус
По 1 с.л. нишесте и брашно
1 ч.л. олио
Галета

1. Смесват се изварата, маслото, солта, сметаната и жълтъците от яйцата. Оставят се за около 10-15 минути настрана.
2. През това време се разбиват белтъците на плътен сняг и се добавя нишестето и брашното (ако го правиш сладък, прибавяш и захарта).
3. Двете смеси се разбъркват внимателно като се преобръщат с лъжица.
4. Изсипва се в тавичка обилно намазана с олио и масло и поръсена с галета. Пече се на умерена температура за около 20-30 минути.

Ламите също много обичат сръбска гибаница - сладка баница с извара.

Да ви е сладко!

!


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* извара venii   15.12.04 17:32
. * Re: извара lPA   15.12.04 23:06
. * Re: извара SilverElf   17.12.04 22:23
. * Re: извара Sapiens-s-s   17.12.04 22:46
. * Re: извара SilverElf   18.12.04 00:30
. * Re: извара Sapiens-s-s   18.12.04 14:46
. * Re: извара lPA   17.12.04 23:36
. * Re: извара jam   16.12.04 00:50
. * Re: извара Eдин   16.12.04 14:11
. * Re: извара jam   16.12.04 14:38
. * Re: извара Znak   16.12.04 17:56
. * Re: извара Becи   17.12.04 08:28
. * Re: разядка niama da kaja   17.12.04 11:35
. * Re: извара venii   17.12.04 15:40
. * Re: извара Mилo   18.12.04 09:35
. * СЛАДКИ LEO   18.12.04 22:38
. * Re: извара Nia   17.12.04 16:04
. * Re: извара Sapiens-s-s   17.12.04 22:44
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.