|
Тема |
Re: регион Хасково [re: Жeни] |
|
Автор |
w_pooh (само наблюдава) |
|
Публикувано | 10.12.04 22:25 |
|
|
По отношение на "колачета"-та, това са вид мекици с мая, които се правят в домашни условия и се пържат, но не в много мазнина
"Пуска" - така се нарича в този край стомаха на дадено животно. Наистина се прави пълнена със свинско месо, сланина и подправки, например в Банско на това му се казва "Бански старец", на други места в България се нарича с други имена...
В Хасково се готвят ястия с много подправки, типично турските ястия, с доста запръжки. Това е така, защото регионът е населен с различни националности и култури - българи, българи от Беломорска Тракия, арменци, турци, цигани и всички те са допринесли за този вид приготвяне на храната.
Прословутите "катми" наистина се правеха преди само в този регион, но сега се е разпространило и на други места. Катмите могат да се консумират по най-различен начин (солени и сладки) могат и да се готвят най-вече с пилешко месо, като късчетата месо предварително задушени и овкусени се завиват в катмите, подреждат се плътно и се варят на бавен огън, като капакът на тенджерата се затваря плътно с тесто.
Въобщесе готви вкусно
Сладкишите... - преобладават турския вид сиропирани сладкиши, арменски с много подправки, бялото сладко, което много трудно вече се намира някъде, рачелът от тиква и други подобни. Свиленградското малеби се праби единствено и само там, ашуре - също в Свиленград - в малебито се поставя сварено жито....Бозата от Любимец - от просо
Всичко това е, за да си угаждат малко или много на душата....
|
| |
|
|
|