|
Тема |
Re: Свинска пача [re: PeПиЧka] |
|
Автор | Eli (Нерегистриран) | |
Публикувано | 18.11.04 10:18 |
|
|
Аз не съм правила пача за дълго съхранение, но си спомням какво правеше баба ми. Първо пачата не беше само от крака и уши а в неч се слагаше доста месо и краката служеха за желиране. В част от пачата слагаше и моркови, краставички и зелени домати от суровата туршия (чесън задължително). Като свареше пачата я оставяше да замръзне и отнемаше мазнината. Мазнината я претопяваше, да изпари влагата и да остане само мас. Слагаше пачата в съдовете и като се стегне, отгоре заливаше с поохладената претопена мас слой около 2 пръста. Претопената мас гранясва по-трудно. Така пачата се запечатва и заминава в мазето. Ядеше се главно като добавка към постните ястия или супа.
Виждам че коментирате разни зимни постни манджи като боб и ориз със зеле.
Предлагам ви една "салата" която много върви с боб и с боб с кисело зеле.
Сваряват се много добре няколко свински крачета и се почистват от костите. Накъсвате мръвките на хапки и подправяте обилно с олио, оцет на вкус, няколко скилидки счукан чесън, черен пипер и магданоз по желание. Аз не го обичам в тази салата. Олиото и оцетът пречат да се слепят мръвките, така че не ги жалете. Доста е трудоемка, но си струва. Изчезва от масата светкавично.
Ако сте я направили в по-голямо количество или по-рано, сложете чесъна преди сервиране, да не си промени вкуса.
|
| |
|
|
|